Telefoni

MLS EASY TS

Slika telefona prednja, zadnja strana.
  SPECIFIKACIJA
Model
Naziv
MLS Easy TS 2018 4G
Tržište
u prodaji, najavljen (Globalno)
Paleta
Black, Gray, Champagne
Boje
Crna, Siva, Bež,
Kućište
Forma
Monoblok
Masa
118 grama
Dimenzije
133 x 58 x 10.2mm
Softver
Operativni
Android 6.0 Marshmallow
Servisi
Google Assistant,
Ekran
Tip
TFT (LCD)
Dimenzije
2.8 inča, % veličina ekrana, odnos strana
Rezolucija
320x240px, ppi gustina
Kamera
Selfi
3.2Mpx, (Napred)
Glavna
8Mpx, (Nazad)
Blic
nazad: 1x LED,
Čipovi
Memorija
1GB RAM, 8GB interne memorije
podržava do 32GB max externe memorije
Čipset
MediaTek MT6735M (28nm izrada)
Procesor
4 performance core @ 1GHz, ARM Cortex A53
Grafička
ARM Mali T720
ISP
MediaTek MT6735M ISP
DSP
MediaTek MT6735M DSP
Moduli
Kartice
2x Micro-SIM, 1x microSD kartica,
Baterija
izmenjiva,  Li-Ion 1800mAh
Senzori
Akcelerometar,
Emiteri
1x zvučnik,
Mreže
Prijemnici
A-GPS,
Celularno
4G LTE, Cat 4, LTE, 150/50MBps, ping 10ms
3.75G HSPA+ r7, HSPA+, 21.1/5.76MBps, ping 50ms
podržava: LTE FDD, LTE TDD,
WiFi
B (11MBps) G (54MBps) N (450MBps)
Bežično
Bluetooth 4.0 (1MBps),
Kabl
3.5mm audio, Micro-USB,
transfer: USB 2 (480MBps, 3w),

Prvi utisak

Telefon koji u zadnje vreme često dolazi u posed slepih osoba, što zbog niske cene što zato što ga ima u ponudi provajdera za 1. dinar. Ono što svakako privlači na prvi pogled jeste posedovanje fizičke tastature, što je detalj koji nedostaje slepim osobama. Takođe prodavci ga nude kao telefon prilagođen slabovidim i slepim licima. To nije tačno. On zaista ima govorne komande kojim možete pozvati neki kontakt ili izdiktirati poruku, što nije ni izbliza dovoljno da bi se neki telefon nazvao prilagođenim za osobe oštećenog vida. Kada jednom postanete vlasnik ovog modela, a osoba ste koja se ne može osloniti na čulo vida, dolazite u ozbiljan problem. Ovakav telefon je veoma teško osposobiti za normalno funkcionisanje. Potrebno je dosta znanja strpljenja i truda da bi se dobio delimično upotrebljiv telefon, sasvim upotrebljiv to je nemoguća misija. Tako da je moja topla preporuka, učinite sebi uslugu i što dalje od ovog modela. Zaista stoji da kada ga prvi put uzmete u ruke imate utisak da ponovo imate neku nokiu iz simbian ere. Međutim kada počnete da radite sa njim shvatite da je to samo utisak. Svaka sličnost sa Nokiama je samo po izgledu, sve ostalo izostaje. Za one koji ignorišu moj savet ili su već kupili telefon evo par korisnih saveta i osvrta, kao i detaljnijeg objašnjenja šta je to što nije dobro.

Procesor

Procesor Quad-Core Takt : 1000 MHz je veoma slab za android 6 kada se tome doda i radna memorija od 1 gb, dobija se telefon veoma spor, čak i da se ne upotrebljava čitač ekrana. Zastajkivanja i bagovanjasu veoma česta pojava.

Ekran.

ekran je previše mali od samo 2,8 incha. što otežava rad sa čitačima ekrana, posebno ljudima koji imaju deblje prste. Takođe kvalitet ekrana je tako loš, da se često dešava da čitač ne odreaguje na pokrete, ako ste pri tome i početnik još jedan ozbiljan problem. Da se razumemo i pored posedovanja fizičke tastature postoje stvari koje se moraju odraditi na tachu. Takođe njegov launcher je sasvim čudan, na prvi pogled niste ni svesni da se radi o telefonu koji radi na Android platformi. Potrebno je instalirati neku alternativu tipa "Nova Launcher" ili nešto tome slično.

Memorija

Kao što sam već spomenuo, radna memorija je 1 gb, što se tiče interne memorije ona je 8 gb, tako da se mora pažljivo sa instalacijama programa,kako se ne bi suviše brzo došlo do problema sa nedostatkom iste. što se tiče SD kartice podržava kartice do 32 gB.

Sim duo

Ono što je takođe čudno ovaj telefon jeste sim duo međutim možete pozivati samo sa jedne kartice koju ste postavili za primarnu , na drugu možete samo primati pozive. Ukoliko bi ste želeli da pozivate sa druge kartice morate otići u menadžer sim kartica i sim dva postaviti za primarnu. Sasvim ne praktično, i iskreno prvi put da sam se susreo sa nečim takvim.

Kamere

Poseduje osnovnu kameru od 8 mp, kao i pomoćnu kameru od 3.2 mp tako da se sve u svemu možete nadati osrednjim fotografijama.

Tastatura

Fizička tastatura,tako zvana 4X4 tastatura . Da budemo određeniji to je numerička tastatura gde se na brojevima od 2 do 9 nalaze slova. Iznad brojčane tastature imamo zelenu i crvenu slušalicu. iznad crvene je dugme nazad, dok je iznad zelene slušalice smešteno dugme opcije. između zelene i crvene slušalice nalazi se strelice levo desno gore dole u sredini je taster ok. Sve u svemu tastatura na kakve smo navikli kod starih telefona. Ako izuzmemo strelice, sve ostale tipke su odlične i za to svaka pohvala, strelice bi za moj ukus mogle biti nešto izražajnije. Još bih da napomenem da je broj 5 reljefno označen. .

Baterija

I pored toga što telefon ima mali ekran, a bateriju od 1800 ma, na prvi pogled bi se reklo da je to sasvim dovoljno, u praksi uz čitač ekrana trajanje baterije je veoma skromno,1 dan sa baš malom upotrebom možda i polovina narednog dana. Dakle i ovo je jedna od većih mana. Ali nije to samo problem, telefon ne najavljuje da je baterija istrošena, tako ukoliko ne instalirate neki alternativni program za upozorenja može vam se desiti da vam se telefon ugasi. Zato što je baterija iscurela. Takođe status baterije se može videti samo iz notifikacija, ne i na početnom ekranu. Što dodatno stvara problem slepim ljudima.

Aplikacije i rad sa telefonom

Evo nekoliko saveta o upotrebi telefona kao i o aplikacijama sa kojima će te lakše manipulisati. Na dolazne pozive odgovarate zelenom slušalicom, koja je smeštena na levoj strani telefona. Moguće je i na poziv viberom odgovoriti dužim zadržavanjem zelene slušalice. Ovim dugmetom takođe ulazite u nedavno birane pozive. Crveno dugme, prekida poziv, kada ga duže zadržite dobijate opcije, Restart gašenje, režim rada u avionu kada odaberete željenu opciju sa dugmetom ok potvrđujete, to je dugme koje se nalazi u sredini i okruženo je strelicama. Na crveno dugme takođe odbijate poziv, zaključavate ekran. Startujete telefon kada je ugašen, držite ga pritisnutim dok telefon ne zavibrira. Google play nije instaliran sa sistemom niti ga je moguće naknadno instalirati, što dalje izaziva problem upotrebe googleovih aplikacija kao što su GMail, Youtube. skidanje aplikacija ide preko APK Pure. Za Android imamo dva čitača ekrana. TalkBack koji uglavnom koristimo, i koji je mnogo bolji za telefone koji nemaju fizičku tastaturu. Na ovom modelu to nije dobar izbor. Preporučujem Shine plus, mnogo bolje radi, kako u tastaturi, tako i na početnim ekranima, i u aplikacijama. Takođe od sinteza ili Espeak, ili Zdenka, lana ne radi na ovom modelu. Za mail možete koristiti Blue Mail, kao i Aqua Mail to je dobar izbor ukoliko vam je engleski jača strana, ukoliko imate problem sa tim ili hoćete lokalizovanu aplikaciju tada je moja preporuka K9 Mail. Odlično radi i sasvim je upotrebljiv, mada je to moj favorit i na svim drugim modelima. Aplikacija telefon Skrenuo bih pažnju da je sasvim različit od onoga na šta smo navikli kod ostalih modela, ovde možemo kucati broj,tada dobijamo listu kontakata ali ne po imenu već po brojevima, sasvim ne praktično i. Pretragu po imenu moramo raditi iz aplikacije kontakti. Od internet pretraživača MozillaFirefox je ono što ja preporučujem, Sasvim korektno radi.

Zaključak

Sve u svemu, ukoliko vam se zalomilo da već posedujete ovaj telefon, nadam se da će vam ova recenzija malo pomoći da ga što udobnije koristite, ukoliko ste se dvoumili nadam se da će te odustati od kupovine. Žao mi je što se nije pokazao boljim, znam koliko je tastatura nešto što je korisno slepim osobama, i iskreno se nadam da će se pojaviti neki model koji će biti znatno pristupačniji. U svakom slučaju postoji alternativa, Samsung Galaxy folder, nešto je skuplja verzija, takođe ima fizičku tastaturu 4x4 ali mnogo mnogo bolje radi.