Telefoni

Samsung Galaxy J4 Plus

Slika telefona prednja zadnja strana
  SPECIFIKACIJA
Model
Naziv
Samsung Galaxy J4+
Tržište
09/2018 u prodaji, 08/2018 najavljen (Globalno)
Paleta
Black, Gold, Pink
Boje
Crna, Zlatna, Roze,
Kućište
Forma
Monoblok
Masa
178 grama
Dimenzije
161.4 x 76.9 x 7.9mm
Izrada
Staklo (napred), Plastika (nazad), Plastika (detalji)
Softver
Operativni
Android 8.1 Oreo
Servisi
Google Assistant,
Ekran
Tip
IPS (LCD)
Dimenzije
6 inča, 73.6% veličina ekrana, 18.5:9 odnos strana
Rezolucija
1480x720px, 274 ppi gustina
Kamera
Selfi
5Mpx, f/2.2, (Napred)
Glavna
13Mpx, f/1.9, 28mm, (Nazad)
1080p FullHD@30fps,
Podržava
foto: HDR, Panorama,
Blic
nazad: 1x LED, napred: 1x LED,
Čipovi
Memorija
2GB RAM, 16GB interne memorije
Čipset
Qualcomm Snapdragon 425 (28nm izrada)
Procesor
4 performance core @ 1.4GHz, ARM Cortex A53
Grafička
Qualcomm Adreno 308
ISP
Qualcomm Snapdragon 425 ISP
DSP
Qualcomm Hexagon DSP
Moduli
Kartice
2x Nano-SIM,
Baterija
neizmenjiva,  Li-Ion 3300mAh
Senzori
Čitač otiska prsta, Akcelerometar, Žiroskop, Senzor blizine,
Emiteri
1x zvučnik,
Mreže
Prijemnici
Glonass, GPS, Beidou, A-GPS,
Celularno
3.75G HSPA+ r8, HSPA+, 42.2/5.76MBps, ping 50ms
4G LTE, Cat 4, LTE, 150/50MBps, ping 10ms
podržava: LTE FDD, LTE TDD,
WiFi
A (54MBps) B (11MBps) G (54MBps) N (450MBps) AC (1300MBps)
Bežično
Bluetooth 4.2 (1MBps), ANT+
Kabl
Micro-USB, 3.5mm audio,
transfer: USB 2 (480MBps, 3w),

Prvi utisak.

Već na prvi dodir sa ovim telefonom jasno je da spada u nižu klasu. Odmah uočljivo plastično kućište. Ono što ga čini posebnim je prilično veliki okvir Ja sam u prvi mah pomislio da se radi o nekakvoj fotroli. Tako da pored svojih 6 inča ima i dodatnih pola centimetra. Što i onako veliki telefon čini još većim. Mono blok je, sa desne strane mu je power dugme, dok je leva rezervisana za tastere volume up i volume down. Sa desne strane su mu još smešteni slotovi za dve sim kartice kao i slot za Sd karticu. Na sredini donje ivice je konektor za punjač, sa desne strane nalazi se 3,5 inčni konektor za slušalice. Uz ovaj model se ne dobijaju slušalice, standardna oprema je samo punjač i usb kabl. Takođe još jedna velika mana, ovaj model ne poseduje čitač otisaka, međutim postoji prepoznavanje lica. Pojavljuje se u više boja i to Crna, zlatna, pink.

Procesor i radna memorija

Četvorojezgarni procesor Snapdragon koji radi na 1.4 ghz ne obećava baš brzi rad, što nadalje povlači probleme sa čitačima i dvostrukim klikom.

Memorija

Što se tiče memorije ovaj model dolazi u dve varjante prva koja ima 2 gb radne memorije, i internu memoriju od 16 gb. Druga je 3 gb radne memorije i 32 gb interne memorije. Predpostavljam da ovaj jači model radi mnogo bolje, Ja sam imao na testu verziju od 2gb, i iskreno nisam zadovoljan kako radi sa čitačima ekrana.

Ekran

Ekran od 6 inča plus okvir o kojem je već bilo reči, znatno otežavaju rad sa jednom rukom. Kada tome dodamo da dvostruki klik ne radi baš kako treba, rad sa jednom rukom je gotovo nemoguć. Takođe i svajpovanje po ekranu vrlo često morate kliznuti dva puta da bi se promenio fokus ovaj model stavljaju u red ne baš idealnih telefona za korisnike čitača ekrana. Da se razumemo daleko od toga da je ne upotrebljiv, ali kada se uporedi sa A6 ili pak sa J7 razlika je više nego očigledna.

Kamere

Zadnja kamera je 13 mp, dok je prednja 5 mp. Sasvim solidne fotografije. Međutim u poređenju sa nekim drugim modelima gde je gotovo standard da prednja kamera bude od minimum 8 mp, verujem da većina ljubitelja dobre fotografije neće biti zadovoljna sa ponuđenim. Za potrebe slepih ljudi i upotrebe aplikacija kao što su TapTapSee, Be My Eyes je sasvim zadovoljavajući.

Zvučnik

Zvučnik je smešten sa desne strane telefona iznad power dugmeta, prilično je jasan i glasan, čista desetka za zvuk. Takođe zvuk u slušalicama i mikrofonu je odličan .

Baterija

Baterija od 3.300 mA garantuje višednevan rad, svaka čast za bateriju, zaista sam zadovoljan sa ovim segmentom. To su sati i sati slušanja muzike sa Youtubea, da ne govorimo o razgovorima. Sistem Pošto je model iz 2018 godine naravno da radi na android 8.1 Oreo da li će dobiti nadogradnju na sledeći zaista nije izvesno. Rekao bih da je ovo maksimum koji ovaj model može podneti.

Rad sa TalkBackom

Kao i svi modeli J serije i ovaj radi sa čitačem ekrana TalkBack. Što se tiče sinteza, koristio sam Espeak, i Lanu, sa obe sinteze radi sasvim korektno. Međđutim primetnan je usporen rad, ne klizi sve glatko, često se dešava da gestovi ne budu prepoznati. Da dvostruki klik ne odradi, već ga je potrebno ponavljati. Prilikom svajpovanja pokreti moraju biti duži i umerene brzine inače ne reaguje. Sve ovo znatno usporava rad na telefonu. Što se tiče tastature, iz nekog razloga Samsungova tastatura ne izgovara fonetiku, tako da ako ste u nedoumici da li ste na slovu n ili m izostaće pomoć. Tako da je pametno instalirati alternativu Gboard ona radi standardno dobro. Što se tiče glasovnog unosa, ukoliko imate sigurnu internet vezu radi odlično. Sa numeričkom tastaturom nema problema to radi sasvim korektno, prilikom pozivanja ili slanja sms poruka uredno imate dva dugmeta Sms 1 i Sms2. Moguće je i postaviti jednu od sim kartica za prioritetnu. Nativne aplikacije koje dolaze sa telefonom kao što su kontakti e- pošta, poruke, rade dobro. Problem izgovora imena pozivaoca, bez pomoći neke aplikacije ostaje i dalje problem.

Zaključak

Kako slepa lica nemaju potrebu za velikim ekranom obzirom na svoj hendikep, nema potrebe za ovako velikim modelom a ovaj je zaista preveliki. Verujte mi na reč ako se ne radi o jakni koja ima unutrašnji džep, prosto ga morate nositi u torbici, i to nekoj srednje veličine Kada tome dodamo otežan ili ne moguć rad sa jednom rukom. Potom da nema čitač otiska, Ako bi postojala lestvica modela koje ja preporučujem ovaj model bi svakako bio ako ne zadnji onda svakako pri samom dnu te lestvice.