Telefoni

Huawei Mate 20 lite

Slika telefona u svim dostupnim bojama

Prodajno pakovanje

 • Telefon
 • Turbo punjač sa usb kablom
 • Slušalice
 • Alat za ubacivanje sim kartice
 • Uputstvo za upotrebu
 • Bubice u pakovanju nisu nekog velikog kvaliteta, ali turbo punjač je odličan u proseku puni bateriju za 60-85 minuta. Na tržištu se pojavio u avgustu 2018 godine Telefon je izuzetno lepog dizajna, napred staklo, nazad staklo okolo metalni zaobljeni prsten. Telefon odlično leži u ruci, premaz stakla je učinio da ne bude klizav, čak ni sa vlažnim rukama. Pošto model obiluje staklom predlažemo sa kupovinom telefona paralelnu kupovinu silikonske maske, što je sigurno sigurno je. Huawei mate 20 lite spada u srednju kategoriju telefona, i po izgledu i po performansama, dakle u telefone čija je početna vrednost do 500 € tu je žestoka konkurencija evo da pomenemo par modela koji spadaju u taj rang kako bi ste tačnije locirali ovaj model:
  • Motorola Moto Z3 Play
  • Xiaomi Pocophone F1
  • Samsung Galaxy A8
  • Honor Play
  • Nokia 7 Plus,
  Verujem da ste sada locirali rang ovog telefona, dakle sasvim ozbiljna konkurencija, što donosi dobar rezultat. da počnemo priču sa konektorima , na donjoj ivici imamo 3,5 mm audio ulaz kao i usb konektor, pored kojeg je smešten mikrofon. fizički tasteri su smešteni na desnoj strani, baš na pravom mestu. Imamo dva tastera Powerkao i taster za pojačavanje smanjivanje klasična klackalica. ispupčeni i lako dohvatljivi. Na suprotnoj levoj strani smeštena je fioka za sim kartice, Dve sim kartice ili jedan sim jedna sd kartica. Poleđina telefona je rezervisana za kameru koja je malo ispupčena, ispod nje se nalazi skener otiska prsta koji je ovalan i udubljen. Tako da vam se ne može desiti da pomešate skener otiska sa kamerom što je čest slučaj sa nekim drugim telefonima.Skener otiska radi veoma dobro jako je brz i u 95 % prepoznaje otisak, čak i kada su ruke mokre. Paleta boja je sledeća Safirno plava, Crna, Platinasto zlatna Boje se prelivaju, čime se dobija prelep efekat, koji ostavlja bez daha. Za sve ljubitelje estetike veoma lep komad. Aparat je mono blok dimenzije su mu:
  • Visina:158.3mm
  • Širina: 75.3mm
  • Debljina: 7.6mm
  • težina: 172 grama
  Dakle prilično glomazan telefon čija je dijagonala 6.2 inča. Dolazi sa operativnim sistemom Android 8.1 Oreo. Nadogradnja se očekuje polovinom 2019 godine.

  Procesor

  Pokreće ga osmojezgarni procesor. Hisilicon Kirin 710 Veoma moćan novi čipset koji stiže iz Huawei kuhinje.Veoma je važno shvatiti koju klasu cilja, kako bi se stekao utisak o napredku. Naime on bi trebalo da bude takmac Snapdragon 625 čipa, pri čemu je u toj klasi u proteklih godinu dana stigao ne samo Snapdragon 630, već i Snapdragon 636 Međutim testovi pokazuju da su njegove performanse dostigle Snapdragon 660 što su procesori koji idu u višu klasu.tačnije CPU deo je nešto jači, GPU nešto slabiji od njega. Sve u svemu imamo ozbiljan osmojezgarni procesor koji kombinuje četiri Cortex-A73 jezgra koja rade na 2,2 GHz i četiri Cortex-A53 jezgra koja rade na 1,7 GHz. Za grafiku se stara unapređeni Mali-G51 MP4, koji ima zadatak da popravi upravo ono što je bila bolna tačka prethodne generacije.

  Memorija

  Kad govorimo o mate 20 lite i njegovoj memoriji napominjem da imamo dve verzije onu sa 4 gb radne memorije kao i onu sa 6 gb radne memorije. Dakle više nego dovoljno da zadovolji potrebe i baš zahtevnih korisnika. Testovi su pokazali da za sada većina procesa zahteva manje od 4 gb radne memorije, zato preporučujem kupovinu modela od 4 gb, male su šanse korisnika čitača ekrana da primete razliku, bio bi to samo uzaludno utrošen novac. Interna memorija od 64 giga bita, je sasvim dovoljna, mada svakako može se proširiti SD memoriskom karticom do256 BB. Međutim u tom slučaju morate se odreći druge sim kartice. Tačnije telefon je hibridni duo što znači ili dve sim kartice, ili jedna sim jedna SD memoriska kartica. Menadžer sim kartice je odličan, možete podesiti osnovnu karticu sa koje će ići pozivi što u svakom trenutku možete lako promeniti. Takođe izmeniti naziv kartice, i odrediti preko koje kartice ide upotreba mobilnih podataka. Sve je intuitivno, i dostupno čitačima ekrana.

  Bezbednost

  Huawei je i u ovom segmentu sve podigao na visok nivo. Prvo uvođenjem svojeg Huawei naloga , predlažem da ga obavezno kreirate , odličan je za bezdednost telefona i veoma se teško otključava, ukoliko vam je telefon ukraden a zaključan je na njihov nalog. Tu je na prvom mestu čitač otiska prsta koji je smešten ispod kamere, odličan je veoma brzo otključava, a i postotak je gotovo stoprocentni, naime dok je telefon bio kod mene na testu nekih 10 dana nikada mi se nije desilo da ga ne otključam preko čitača otisaka. Zatim prepoznavanje lica, Huawei se diči svojom pametnom tehnologijom učenja, koja čini da se dužom upotrebom povećava procenat prepoznavanja, i u otežanim uslovima, kao što je smanjeno svetlo, nošenje naočara, kapa i sličnih situacija kada vam je lice znatno izmenjeno od uslikane fotografije koja služi kao uzorak za otključavanje telefona. nisu izostali ni tradicionalni metodi, kao što su pin, lozinka, iscrtavanje dijagrama. Sve u svemu, sve napredno i na visokom nivou, osim iscrtavanja dijagrama sve je pristupačno čitačima ekrana.

  Ekran

  Sam ekran ima poprilično veliku dijagonalu od 6,3 inča. No, zahvaljujući veoma izduženim stranicama, ali i zaobljenjima svih ivica, on izuzetno lepo leži u ruci. Dobrom utisku doprinose i materijali, pa tako zaista staklo i njegov premaz u kombinaciji sa dimenzijama rezultuju odličnim hvatom, neočekivano za ovako veliku dijagonalu, čak i ukoliko nemate naročito veliku šaku. rezolucija je – 2340 x 1080 piksela, a gustina prikaza je oko 409 piksela po inču. Kvalitet prikaza je veoma dobar, ali takođe postoji i obilje filtera kojima je moguće brdo toga menjati, toplinu boja itd.

  Zvuk i audio

  Što se tiče zvuka imamo jedan zvučnik smešten na donjoj ivici, veoma je glasan, i lepo se čuje. Audio izlaz je 3.5 mm, solidne izrade, uz dobre slušalice imamo kvalitetan zvuk na zadovoljavajućem nivou.

  Baterija

  Ovaj model dolazi sa baterijom od 3.750 mah. Huawei je inače poznat sa baterijama velike izdržljivosti, a ovaj model je specifičan i po tome što testira novu 12 nano milimetarsku tehnologiju čipseta, i njegovu energetsku efikasnost. Dao je fantastične rezultate više od očekivanog. Na testu Youtube videa posle 10 sati baterija je bila na 44 % što je odličan rezultat. Opšte je mišljenje da će i zahtevni korisnici moći bez problema da koriste telefon dva dana, a oni manje zahtevni i mnogo više. Ako svemu odamo da uz telefon ide i turbo punjač, možemo reći da će problem baterije korisnicima ovog modela biti poslednja stavka, na spisku nevolja.

  Kamere

  Mate 20 Lite poseduje četiri kamere – dve napred i dve pozadi. U oba slučaja, pomoćne kamere su senzori od svega 2 megapiksela koji služe za efekat dubine. Glavni senzor zadnje kamere ima rezoluciju od 20 megapiksela, dok glavni senzor prednje kamere ima čitavih 24 megapiksela. Dakle nešto moćniju selfi kameru, Čitajući komentare na forumima primećujem da su ljudi uglavnom zadovoljni dnevnim fotografijama, međutim svi se žale na probleme prilikom slikanja u uslovima smanjenje vidljivosti, suton, slabije osvetljene prostorije, noćno slikanje. Gde se pojavljuju negativni efekti, mutne fotografije, ili osjaji i senke. Ja sam takođe primetio da aplikacija za prepoznavanje novčanica ima dosta više problema kada je vidljivost smanjena u odnosu na dnevnu svetlost. Pa bi to recimo mogao biti mali nedostatak ovog modela.

  Aplikacije

   Sada pravimo mali osvrt na aplikacije i njihov rad na Mate 20 lite, dakle da krenemo od:
  • Telefona, postoji brzo biranje, kada duže zadržimo taster otvara se dijalog brzog biranja, gde svakom tasteru od 2 do 9 možemo dodeliti neki telefonski broj iz imenika koji će se pozivati dužim zadržavanjem tipke. Pre toga predlažem odlazak u pristupačnost i promenite vreme reagovanja tastera sa kratko na srednje, kako ne bi prilikom biranja brojeva imali situaciju da nam se pozivaju brojevi na brzom biranju. Aplikacija dobro radi sa čitačima ekrana, kada otkucate broj ispod imate dva dugmetasim 1 i sim dva klikom na jedno od ta dva dugmeta pozivate izabran broj preko izabrane kartice. Prilikom pozivanja ukoliko je broj zauzet možete kliknuti na ponovno biranje u roku od 10 sec, ukoliko to uradite po drugi put dobijate i opciju neprekidnog biranja dok se veza ne uspostavi. Tu još imamo i kartice omiljeni kontakti, kao i često birani kontakti, uz sve tako da je ovaj segment sasvim pristupačan i potpuno pokriven čitačem ekrana.
  • SMS Sasvim pristupačan, bilo da imate potrebu da poruku kopirate prosledite, podelite na društvenim mrežama, obrišete je svaki segment je pokriven, i veoma pristupačan.
  • Mail Telefon dolazi sa dve aplikacije za elektronsku poštu Huawei nativnom, kao i gmailom. Obadve su veoma pristupačne i dobre, meni se iskreno nešto više sviđa nativna, ali nijanse su u pitanju i sve je to stvar izbora. IMap protokol radi odlično, svi sandučići su dostupni čitač izgovara broj nepročitanih poruka. Ulaskom u poruku možete je proslediti premestiti u neki drugi odeljak, Odgovoriti na poruku odgovoriti svima.Sve je dostupno čitačima i sasvim intuitivno. Čitanje priloga je takođe sasvim dobro rešeno, u Nativnoj prilog je na vrhu poruke dok se kod Gmailove aplikacije morate spustiti na dno poruke kako bi ste locirali i prilog ili pogledali ili sačuvali u telefon. Napominjem da kada se radi o docx formatu morate preuzeti iz prodavnice MS word. Tekst editor koji dolazi uz sistem otvara ovaj dokument, međutim čitač ga ne čita sa opcijom "čitaj sve" već morate čitati red po red. Ukoliko vam ovo ne smeta ok. ukoliko da evo ponuđeno je rešenje i za to MS word je besplatan.
  • Digitron, prijatno sam iznenađen dopalo mi se rešenje digitrona, ovde izabrani broj morate dva puta kliknuti kako bi ga upisali, što je po meni jako praktično i znatno ubrzava rad sa digitronom, tačnije smanjuje mogućnost pogrešnog upisivanja brojeva ili pogrešnog odabira radnji.
  • Diktafon. Poseduje veoma dobar diktafon koji pravi odlične snimke, međutim pošto mu se zvučnik nalazi na donjoj strani kućišta neposredno pored mikrofona, sinteza se čuje na snimku. Što ga čini praktično slabo upotrebljivim. Osim da se inprovizuje, da se uključi snimanje kontinuirano snima a posle se izreže početak i kraj gde se čuje glas sinteze.
  • Muzički Player je odličan, sasvim je pristupačan, potpuno lak za snalaženje. Dostupne su sve opcije od izbora svih pesama do izbora pesama kako su razvrstani po fasciklama. Možemo birati da pesme idu redom, ili pak nasumični izbor. Pauza start, sledeća, predhodna pesma. Pesme možemo pauzirati i preko slušalica. Player radi i kada zaključamo ekran. Potrošnja baterije je zaista simbolična slušanjem muzike iz telefona.
  • Youtube radi dobro, ako zanemarimo iskakanje reklama i malo akrobatike oko traženja dugmeta kako bi smo ih preskočili odlično.
  • Facebook,Messenger, Viber, Skype,WhatsApp standardno dobro, Problemi oko javljanja su još uvek evidentni, i uobičajeni.
  • Kamera nema govornu detekciju lica, i asistenciju prilikom slikanja. Nadamo se da će i to uskoro biti izmenjeno.

  Pristupačnost

   Što se tiče pristupačnosti čitačima ekrana, slobodno mogu reći da je Huawei napravio ogroman iskorak. Mislim da je sada u samom vrhu što se pristupačnosti tiče. Po mom mišljenju i naj pristupačniji telefon za korišćenje uz pomoć čitača ekrana. Sada ćemo vas podrobnije upoznati sa ovim segmentom.
  • Da krenemo od odgovora na poziv. Osim dugmeta koje se nalazi u donjem desnom uglu na koji možete napravidi dvoklik i javiti se. Možete aktivirati opciju javljanja na senzor otiska prsta, tako što spustite prst na senzor odgovarate na poziv. Međutim to nije sve moguće je aktivirati opciju za javljanje tako što prislonite telefon uz uho. Fantastična opcija radi savršeno i tačno. Opcija se nalazi u pristupačnost/kontrola pokreta.
  • Pozivanje Osim klasičnog načina pozivanja tako što otkucate ili pronađete ime u imeniku, postoji i mogućnost automatskog pozivanja kada otkucate broj ili kada broj pronađete u imeniku dovoljno je da telefon prislonite uz uho i kontakt će biti pozvan. Opcija se takođe nalazi u kontroli pokreta. Tu još možete naći i opciju da telefon stavljate u mod tišine tako što ga okrenete naopačke, sa ekranom na dole, ka podu. Na ovaj način utišavate ili zvono ili alarm, veoma korisno. Opcija kontrola glasom koja se takođe nalazi u pristupačnosti radi sledeće. Dok je telefon zaključan pritiskom na strelicu dole (volumedown) začuće se zvučni signal posle čega izgovorite ime kontakta i telefon ga poziva. Kada koristite ovaj način pozivanja automatski je uključen spikerfon, imajte to na umu kako bi ste pravovremeno locirali dugme i vratili ga na slušalicu. Takođe imate i opciju da uključite pametno prebacivanje spikerfona. gde će telefon prebacivati sam kad ga prislonite na uho.
  • Obaveštenja možete otvarati tako što pređete prstom po senzoru otiska prsta odozgo na dole. Zatvarate ga suprotnim pokretom preko senzora od dole na gore. Obrisati obaveštenja dok ste u njima možete i tako što dva puta pritisnete prstom po senzoru.
  • Kad smo već kod senzora na senzor dugim pritiskom možete gasiti alarm, kao i listati fotografije sleva na desno unapred, ili pak sdesna na levo unazad.
  • Na kraju ali ne i najmanje bitnu naveo bih pretragu telefona. koja se aktivira kada ste na početnom ekranu povlačenjem sa dva prsta od sredine ekrana na dole. Otvara se edit polje i tastatura, možete upisati ili izdiktirati. Recimo ime iz kontakta, dobićete rezultat, i mogućnost pozivanja ili pisanja sms poruke ova dva dugmeta su uz sam rezultat, što znatno ubrzava rad. Takođe nešto iz podešavanja telefona recimo "zvuk" kao rezultat dobijate podešavanje zvuka i jednim klikom nalazite se u opcijama podešavanja zvuka. Veoma, veoma praktično i lepo. Sitnica koja znatno pojačava utisak i uživanje korisnika.

  Zaključak

  Veoma sam impresioniran svim stvarima koje je Huawei uradio za osobe oštećenog vida. Svoje telefone nam je sasvim približio i učinio da nam rad na njima postane uživanje. Iskreno da mi je neko pre dve godine rekao nešto slično slatko bih se nasmejao, sada je Huawei učinio da promenim mišljenje iz korena. Moj sledeći android će svakako biti neki iz njihove palete. Svakom ko sada razmišlja o novom aparatu toplo i od srca preporučujem ovaj model. Za cenu za koji će te nabaviti ovaj model dobićete najviše moguće za uložen novac. Mada možda i najviše što je moguće u ovom trenutku od androida. Sve najbolje i uživajte uz naše recenzije i Huawey telefone.