Android

Testovi pristupačnosti


Na ovoj stranici možete pronaći i pročitati specifikacije telefona kao i njihovu pristupačnost čitačima ekrana Talkback, Spiel.
Udruženje korisnika asistivnih tehnologija je za vas testiralo i shodno rezultatima preporučilo vam ili savetovalo da ne nabavljate neke od modela.
Drago nam je ako smo uspeli da vam pomognemo pri odluci o nabavci telefona.

UKAT Tim


Lg nexus-5 LG nexus 5 prednja strana LG nexus 5 zadnja strana Lg nexus 5 test pristupačnosti

Uvod

Svima je dobro poznato da je android operativni sistem otvorenog koda, i da je samim tim otvorena mogućnost da proizvođači mobilnih telefona modifikuju software. Ova mogućnost je osobama koje vide donela dosta toga u vidu različitih grafičkih okruženja kao što je htc sens, ali je sa druge strane nastao veliki problem, jer su po pravilu ta grafička okruženja, i dodatne aplikacije koje su proizvođači ubacivali u software telefona bili delimično, ili u potpunosti nepristupačni sa čitačima ekrana za android operativni sistem. Vremenom su pojedini proizvođači mobilnih telefona uvideli značaj opcija pristupačnosti za osobe sa invaliditetom, pa su svoje okruženje učinili pristupačnijim pre svega slepim osobama. Trenutno je u tome najdalje otišao Samsung, sa poboljšanim opcijama pristupačnosti, ali o tome nekom drugom prilikom. Ono što je od pojave androida 4.0, pa do sada, iako su i pre toga slepi ljudi koristili android telefone sa čitačem ekrana talkback,dosta ređe pbio najbolji izbor pri kupovini telefona bili su svakako Google Nexus telefoni, čija je jedna od najbitnijih karakteristika bio čist android bez ikakvih modifikacija, kao i dosta duga podrška za konstantnu nadogradnju na najnoviji android, što kod ostalih proizvođača u glavnom nije slučaj. Upravo to je omogućilo da talkback na ovim uređajima funkcioniše bez problema, obzirom da su sve aplikacije skoro u potpunosti pristupačne,a takođe što je veoma bitno, slepa osoba je uz pomoć određenog pokreta prstima na ekranu mogla od samog početka podpuno samostalno da uključuje govorni prodram, najpre isključivo na tzv. Setup screen-u tj početnom ekranu, koji se dobija kada se telefon vrati na fabrička podešavanja, a od androida 4.2, moguće je bilo u kom trenutku uključiti talkback uz pomoć prečice za aktiviranje pristupačnosti. Takođe jedna od karakteristika Google nexus telefona je i kooperacija kompanije google sa proizvođačima mobilnih telefona, tako uz Nexus stoji i ime proizvođača koji je učestvovao u izradi, koji je zapravo proizvodio i sklapao hardware. Tako su do sada svetlost dana ugledali

 1. Htc nexus 1.
 2. Samsung Google nexus s.
 3. , Samsung galaxy nexus.
 4. LG nexus 4
 5. Lg nexus 5.
Ja ću se zadržati na za sada najnovijem LG nexus 5.

Prodajno pakovanje telefona

 • Telefon
 • Punjač
 • USB-kabl
 • Oprema za SIM slot
Pokušaću najpre da iznesem utiske o prodajnom pakovanju, i nedostacima. Iskreno, veoma je čudno da lg i google u prodajno pakovanje nisu uvrstili i slušalice, što je u današnje vreme svakako standard. Punjač je standardan, poseduje ulaz za usb kabl, što nam omogućuje da za punjenje koristimo bilo koji usb kabl, kao i da usb kabl sa punjača koristimo za prenos podataka. Što se tiče iglice za vađenje sim kartice, dosta je sitna,, ali se bez večih problema napipa i ubode rupica koja se nalazi sa desne strane telefona kako bi smo izvukli fiokicu, u kojoj se nalazi sim kartica. Ovde ću samo napomenuti da se kartica ubacuje i vadi, tako što se iglica ubaci u rupicu, a zatim pritisne ka unutra, dakle fiokica se ne čupa napolje. Kada pritisnemo dovoljno, fiokica ispada, što se dosta lako može osetiti.
  SPECIFIKACIJA
Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : Nexus 5 16GB
Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA,
Kućište
Dimenzije : 137.9 x 69.2 x 8.6 mm
Težina : 130 grama
Oblik : touch-screen,
Tastatura : nema,
Procesor
Procesor : Quad-core Krait 400
Takt : 2300 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Polymer
Kapacitet : 2300 mAh
Ostalo
Ostalo : vibracija, kompas, akcelerometar, barometar,
Ekran
Glavni
Tip : IPS LCD
Veličina : 4.95 inča
Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija : 1080x1920 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 8.0 megapiksela
Rezolucija fotografija : 3264x2448 piksela,
Rezolucija videa : (1080p) 1920x1080 piksela,
Ostalo : video zapis, blic, autofokus,
Pomoćna
Orijentacija sočiva : sa prednje strane
Broj piksela senzora : 1.3 megapiksela
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, aac, wav,
Ostalo : spikerfon,
Memorija
Operativna
RAM : 2048 MB
Interna
Kapacitet : 16384 MB
Softver
Operativni
sistem
Vrsta : Android
Verzija : v4.4
Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, wma, H.263, H.264, wmv,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm, konverter,
Napredne : komandovanje glasom, pozivanje glasom, snimanje glasa,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio,
Bežično : bluetooth 4.0,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA, LTE,
WAP pretraživač : 2.0
Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, GLONASS, SyncML, NFC,

Kompletan test aparata možete pogledati na sledećem linku. Ovde


Cena, / Dostupnost kod domaćih operatera.

Moram da primetim da je raspon cena veoma veliki od radnje do radnje, a kreću se od 290 do 470 eura, govorim o modelu sa 16 gb interne memorije Što se cena kod domaćih operatera tiče, situacija je sledeća. Telenor: Na žalost na zvaničnom sajtu se više nemože pronaći, ali u koliko ga još uvek ima u ponudi to možete proveriti na 0639000. Mts: Telekom vip: Vip ponuda

Harddver

Ovaj uređaj pokreće prilično snažni chipset Qualcomm Snapdragon 800,sa radnim taktom na 2.3 ghz, a telefon ima 2 gb interne memorije. Apsolutno sve aplikacije, pa i najzahtevnije igrice za osobe bez smetnji sa vidom se pokreću bez problema. Kamera ima 8 megapixela, optički zoom, blic i autofokus, slike su osrednjeg kvaliteta, ali ono što je najbitnije za nas, aplikacije camfind i taptap see rade bez ikakvih problema. Veoma je takođe brzo diktiranje glasom, što je takođe odlična stvar kod ovog telefona. Baterija je kapaciteta 2300 mah, i nakon što je Google rešio problem sa trajanjem baterije sada traje između dan i dan i po, u zavisnosti od intenziteta korišćenja telefona. Što se ekrana tiče, moj subjektivni utisak je da je dosta osetljiv, pa se veoma lako desi da kada ste u listi poziva, a niste zaključali telefon slučajno kliknete na neki broj iz liste i pozovete ga, sa druge strane, pritisak na softverske dugmiće back i home, Zna da bude po nekad veoma zamorno, jer ga pritiskate po par puta dok ne odreaguje, pa je potrebno svajpovati u levo ili desno, vratiti se pa kliknuti ponovo back kako bi vas to manje nerviralo. Aparat dolazi sa 16, ili 32 gb interne memorije, i ne poseduje slot zaa micro sd karticu. Po prvom uključenju telefona dostupno je oko 12 gb prostora za muziku, video, i ostale podatke.

Zvuk i signal

Zvuk je sasvim pristojan, i nećete imati problema da čujete zvono telefona ako ste u drugoj prostoriji, međutim nije baš najbolji za slušanje muzike obzirom da telefon poseduje samo jedan zvučnik sa donje strane. Što se prijema signala tiče, definitivno vam se može desiti da imate problem u nekim podrumskim prostorijama. Takođe s vremena na vreme se može dogoditi da vas sagovornik ne čuje baš najbolje na početku razgovora, ali se ovo ne dešava baš uvek, i često.

Povezivanje

Telefon poseduje usb 2.0 konektor, sa podrškom za Usb on-the go, što omogućuje da uz pomoć posebnog otg kablića povežemo usb tastaturu, usb flash disk i sl. Ovu opciju nisam lično isprobao, ali ne bi trebalo da bude problema Takođe, nexus 5 poseduje i sledeće mogućnosti povezivanja LTE, konektivnost, podržava Wi-Fi standard 802.11 a/b/g/n/ac (kontroler Broadcom BCM4339), 2.4 GHz i 5 GHz, tu si i DLNA podrška i Miracast PassPoint, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot), Bluetooth 4.0, NFC (kontroler Broadcom BCM20793M). Wifi radi sasvim zadovoljavajuće bez ikakvih problema, dok gps ima po nekad problema sa ihzračunavanjem rute, ali u glavnom radi dobro Takođe nemam većih zamerki na bluetooth, osim što je potrebno u prilično kratkom roku uneti autorizacioni kod kada se prvi put uparuje sa nekim telefonom, što može biti veoma nezgodno.

Softver

Telefon dolazi sa instaliranim čistim androidom verzija 4.4. Ovo znači da ništa, apsolutno ništa od onoga što je google predvideo da se nađe u androidu nije dirano, pa samim tim ni accesibility, tj. Pristupačnost. Pokretanje pristupačnosti Kada prvi put uključimo telefon nakon vađenja iz kutije, možemo potpuno samostalno da ga koristimo, za razliku od većine android telefona, jer je prečica za uključivanje talkback-a uglavom onemogućena na tzv setup screen-u. Dakle, kada se uključi telefon, postavimo 2 prsta, obično kažiprst i srednji prst na sredinu telefona, i nakon par sekundi ćemo čuti. Continuing toching the scrren will enable accesibility. Kada ovo čujemo, nikako ali nikako ne pomeramo prste sa ekrana, sve dok ne čujemo accesibility is enabled, što znači da su opcije pristupačnosti uključene, a samim tim i talkback. Dalje možemo potpuno samostalno da podešavamo telefon po želji kroz setup wizard. Kada na ovaj način uključimo talkback u settings / accesibility se automatski ukljućuje opcija accesibility shortcut, što nam omogućuje da samostalno uključimo talkback u bilo kom trenutku, tako što pritisnemo i zadržimo par trenutaka dugme za uključivanje telefona, a zatim kada osetimo da je zavibrirao stavimo ponovo 2 prsta na ekran i sačekamo da talkback progovori. Važna napomena, u telefonu je instaliran google tts, koji ne podržava srpski i hrvatski jezik. U koliko želimo da nam telefon govori na nekom od ovih jezika potrebno je instalirati wintalker voice ili Espeak.

Launcher, aplikacija za telefon i sms

Kada podesimo telefon, po defaultu nam je podešen google now kao launcher, tj radno okruženje, nešto kao desktop na računaru. Google now je prilično pristupačan, ali mu je mana teško manipulisanje ikonicama. Naime dešava se da kada hoćemo da premestimo neku ikonicu, umesto da nam se premesti na željeno mesto, launcher napravi novi folder i smesti je tamo, što je po nekad veoma iritirajuće. Zato je potrebno sa google play-a instalirati u koliko žemimo apex ili nova launcher, jer je u njima manipulacija ikonicama daleko lakša. Ono što im je glavna zamerka je da kada promenite jezik telefona, nazivi ikonica za poruke, telefon podešavanja i sl se ne menjaju u skladu sa promenjenim jezikom, pa tako ako ste instalirali apex launcher kada vam je telefon bio na engleskom, a vi promenite jezik na srpski i dalje će pisati settings umesto podešavanja, ali kad otvorite podešavanja talkback će izgovoriti podešavanja Aplikacija za telefon je veoma pristupaćna, i tu nemam nikakvih zamerki, brojeve izgovara normalno, takođe se brzo i lako dolazi do kontakata. Jedina veća zamerka je aplikacija za sms. Naime, u nexus-u 5 google je izostavio aplikaciju za sms, jer je u aplikaciji hangouts integrisana i opcija primanja poruka. Ono što je glavna zamerka je što morate biti konstantno na internetu kako bi ste primali i slali sms poruke. Sama aplikacija je pristupačna, ali je gore navedeni problem veoma iritirajuć pa je preporučljivo instalirati aplikaciju sms messaging sa google play-a. Ostale aplikacije. Sve ostale aplikacije su u većoj meri pristupačne, jedino je za e-mail potrebno instalirati aplikaciju k-9 mail, mada je i ugrađena aplikacija e pošta veoma pristupačna Zaključak Telefon predstavlja definitivno odličan izbor, i svakako je jedno od najboljih rešenja uz galaxy s 4 i galaxy s 5 što se tiče pristupačnosti. Takođe čist android, i stalne nadogradnje na novu verziju, za razliku od ostalih telefona su još jedan veliki plus da se odlučite za kupovinu lg nexus 5.
Autor: Ivan Kostov Ivan Kostov
Htc desire 516 Htc desire 516 Htc desire 516-slika2

Uvod

U junu 2014. Godine se pojavio Htc desire 516. Ovaj model spada u srednju klasu telefona. I njegova cena je 150€. Prvobitan utisak: Na samom početku ovog teksta za one koji ne žele da čitaju dalje ću reći da slepi korisnici i dalje zaobilaze htc modele. Ne mogu reći da ovaj telefon uz različite aplikacije nije moguće prilagoditi upotrebi sa čitačima ekrana, ali s obzirom da trenutno postoji veći broj modela koji pripadaju srednjoj klasi uređaja,. A za koje je potrebno značajno manje prilagođavanja, Ovaj model je nešto što vam ne bih preporučio. Na lestvici od 1-5 dobio bih tek prolaznu ocenu 2.

Prodajno pakovanje telefona

 • Telefon
 • Punjač
 • USB-kabl
 • Slušalice
  SPECIFIKACIJA
Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : Desire 516
Mreže : 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA,
Kućište
Dimenzije : 140 x 72 x 9.7 mm
Težina : 160 grama
Oblik : touch-screen,
Tastatura : nema,
Procesor
Procesor : Quad-core Cortex-A7
Takt : 1200 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 1950 mAh
Ostalo
Ostalo : dual-SIM, vibracija, akcelerometar,
Ekran
Glavni
Tip : TFT
Veličina : 5.0 inča
Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija : 540x960 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 5.0 megapiksela
Rezolucija fotografija : 2592x1944 piksela,
Rezolucija videa : (720p) 1280x720 piksela,
Ostalo : video zapis, blic, autofokus,
Pomoćna
Orijentacija sočiva : sa prednje strane
Broj piksela senzora : 2.0 megapiksela
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, aac, wav,
Ostalo : spikerfon,
Memorija
Operativna
RAM : 1024 MB
Interna
Kapacitet : 4096 MB
Eksterna
Podržani formati : microSD (Trans Flash),
Maximalno podržano : 32768 MB
Softver
Operativni
sistem
Vrsta : Android
Verzija : v4.2
Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, wma, DivX, XviD, H.263, H.264, wmv, avi,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm, konverter,
Napredne : komandovanje glasom, pozivanje glasom, snimanje glasa,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio,
Bežično : bluetooth 4.0,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA,
WAP pretraživač : 2.0
Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, SyncML,

Pristupačnost

Što se tiče brzine procesora i ram memorije to je na zavidnom nivou i sa tim nema problema. Po uključivanju aparata imate oko 2 gb slobodne interne memorije. Pri prvom uključivanju uređaja se aktivirao čitač ekrana Talkback pri postavljanju tri prsta na ekran. Tog trenutka sam poverovao da je Htc nešto uradio po pitanju pristupačnosti svojih modela. Osnovna podešavanja sam uspeo da obavim, ali tada dolazi do prvih poteškoća. Na nexus i lg modelima sam navikao da na dnu ekrana u levom uglu postoji back softverski taster kojim se vraćam korak unazad. Taj taster postoji i kod ovog modela, ali je dovoljno samo preći prstom preko njega i taster se aktivira. Isti je i slučaj sa home tasterom koji je takođe softverski, a nalazi se desno od back tastera. ovaj model je urađen od fine plastike koja nema nikakvih škriputanja čak ni pri većem pritisku uređaja. Primetio sam da prst ne klizi dobro preko ekrana. Pre ovog modela sam godinu dana koristio Google nexus 1 koji je kupljen 2012. Godine, ali je utisak pri korišćenju touch-a bio lepši. Drugi problem je sa skrolovanjem. Nije moguće prebacivanje između početnih ekrana uređaja. Nije moguće ni skrolovanje unutar aktivnog ekrana ili unutar neke aplikacije. Npr. U podešavanjima je dostupno nekoliko opcija, a zatim je potrebno pomeriti prikaz kako bi se videle ostale opcije. Na pristupačnim modelima se ovaj postupak vrši sa dva prsta odozdo na gore, ali to ovde nije moguće. Ovaj proces sam obavljao prevlačenjem prsta sa leva na desno, ali način nije komforan ako npr. Znamo da je pristupačnost pri kraju dela sa podešavanjima. Ovaj problem je moguće rešiti sa alternativnim programima za upravljanje sa početnim ekranima, ali se meni lično ne dopada takav način prilagođavanja. Ušavši u pristupačnost, nisam pronašao opciju kojo se taster za uključivanje telefona koristi za prekidanje aktivnog poziva. Ubrzavanje govora se vrši preko grafičkog slajdera koji nam nije pristupačan, pa sam govor ubrzao nasumičnim dodirom po ekranu. Postupak je bio uspešan. Došao je i problem sa tastaturom. Telefon je omogućavao htc i google tastaturu. Koju god da odaberem postojao je isti problem. I ako je podešena opcija da se unos vrši otpuštanjem željenog tastera, to nije bio uvek slučaj. Često se dešavalo da se samo prelaskom preko određenog tastera izvrši unos. Ovakav unos je vrlo zamarajuj i neupotrebljiv. Dešavalo se i da se prelaskom na slovo koje se nalazi na drugom delu ekrana slovo ne čuje dok se ne pomeri prst malo levo ili desno, a zatim vrati na željeno slovo. Ovo nije dobro, jer slepi korisnici često samim spuštanjem prsta na željeno slovo isto i pronađu i ako ono nije fizički vidljivo. Internet pregledač koji je instaliran na ovom modelu je takođe nepristupačan. Nije moguće uneti tekst u predviđena polja na web stranici. Obo u samom početku može biti problem, jer npr. Htc nudi čak i svoju Facebook aplikaciju koja zahteva autorizaciju na Facebook stranici. Zaključak je da je u ovoj cenovnoj klasi svakako moguće pronaći pristupačniji model drugih proizvođača.
Autor:Nikola Đorđević
Slika telefona iz ruke.
  SPECIFIKACIJA
Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : Galaxy J7 (2017) J730 Dual
Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, 2100Mhz, HSDPA, LTE,
Kućište
Dimenzije : 152.4 x 74.7 x 7.9 mm
Oblik : touch-screen,
Procesor
Procesor : Octa-core Cortex-A53
Takt : 1600 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 3600 mAh
Ostalo
Ostalo : dual-SIM, vibracija, kompas, akcelerometar, čitač otiska prsta,
Ekran
Glavni
Tip : Super AMOLED
Veličina : 5.5 inča
Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija : 1080x1920 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 13 megapiksela
Rezolucija videa : (1080p) 1920x1080 piksela,
Ostalo : video zapis, blic, autofokus,
Pomoćna
Orijentacija sočiva : sa prednje strane
Broj piksela senzora : 13 megapiksela
Rezolucija videa : (1080p) 1920x1080 piksela,
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, wav,
Ostalo : spikerfon, fm radio prijemnik,
Memorija
Operativna
RAM : 3072 MB
Interna
Kapacitet : 16384 MB
Eksterna
Podržani formati : microSD (Trans Flash),
Maximalno podržano : 200000 MB
Softver
Operativni
sistem
Vrsta : Android
Verzija : v7.1
Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, flac, wma, H.264, wmv,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB Type-C 1.0, 3.5' audio,
Bežično : bluetooth 4.2,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA, LTE,
Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, GLONASS, NFC,

Recenzija:

Sadržaj Paketa:

 • Telefon
 • Punjač i usb kabl
 • Slušalice

Uopšteni osvrt na model:

Na prvi dodir se vidi kvalitet i pouzdanost kakvu ima uglavnom Samsung. moćno metalno kućište telefona je odlično, kao i sam ekran, ivice su zaobljene i odlično leži u ruci bez obzira na svoju veličinu od 5.5inča.
taster home koji je fizički mu daje posebnu čar. Sve u svemu odličan osećaj imati ga u ruci, džepu, kako god.
Power dugme je smešteno na desnoj bočnoj strani. Dok su volume up/down na suprotnojlevoj bočnoj strani telefona, Home taster je smešten na prednjem delu ispod ekrana.
Svi tasteri su veliki i lako ih je pronaći.
na donjoj bočnoj strani dakle ispod home tastera nalazi se ulaz za punjač, kao i ulaz 3.5 incha za slušalice. Slušalice su lepe i udobne za ušnu školjku na njima
se nalazi dugme za odgovor i prekidanje poziva. Za svaku pohvalu je i to što uz aparat idu slušalice, što nije čest slučaj kod drugih proizvođača, ali ni kod svih modela Samsunga.

Kod prvog pokretanja dužim zadržavanjem tdugmeta pover dok se ne oseti vibracija a potom spuštanjem dva prsta bilo gde na ekranu pokrenuće se TalkBack, čime se dobija govorna podrška, telefon mora biti prikačen na mrežu kako bi radila podrška za naše jezike, ili pak telefon mora biti na engleskom jeziku, da bi sve ovo bilo svrsishodno. Međutim nije kraj sveta i ako nekog zamolimo da nam pokrene Talk back koji se nalazi u podešavanjima, pod stavkom pristupačnost. Kada smo jednom pokrenuli TalkBack i podesili ga prema našim potrebama i ukusu, videćemo svu lepotu rada na ovom moćnom aparatu. Sve ide glatko brzo, odgovor na ekranu je znatno poboljšan, i sada se Samsung zaista jako približio Iphoneu, što se tiče pristupačnosti za nas slepe. Kao što rekoh odličan ekran Super AMOLED osmojezgarni procesor Procesor : Octa-core Cortex-A53 , kao i 3 gb radne memorije čini da rad sa čitačima ekrana na njemu bude konačno odličan, svajpovanje, dvostruki klikovi, otvaranje padajućeg menija sve radi savršeno, kako se samo poželeti može. Zaista zaista veliki pomak na našu sreću. Ovo bi bilo uopšteno, sada ću se fokusirati na pojedinostima koji su značajno unapređeni i na koje bih skrenuo pažnju.

Skener otiska prstai bezbednost:

 • Skener otiska prsta nalazi se u podešavanjima pod ekran i bezbednost, postavljanje otiska je jednostavno i sasvim je pristupačno čitačima ekrana, ovo bi preporučio svima, ne samo iz bezbedonosnih razloga već i iz praktičnih. Kada jednom skenirate otisak, dovoljno je da samo stavite prst na home taster i istog trenutka telefon će vam biti otključan i spreman za rad dakle nema više prevlačenja prstima kako bi smo ga otključali. Drugo skener radi fantastično nikada mi se nije desilo da ga ne prepozna, što je za svaku pohvalu. a brzina skeniranja je gotovo trenutna. Prva stvar koja me je oduševila bilo je zapravo ovo, zaista odličan posao, svaka pohvala za Samsungovo čitanje otiska.

 • Još će mo se zadržati na bezbednosti tu je sada i opcija pronađi moj telefon nešto slično što ima i iphone, trebalo bi da pomoću ovoga možete pronaći telefon gde god da se nalazi, ukoliko je na mreži, uključili ste ovu opciju, i imali nesreću da vam neko ukrade aparat.
 • Takođe postoji i unos šifre prilikom pokretanja telefona, što bi bila dodatna sigurnost prilikom krađe telefona.
 • Nešto što bi nama bilo zanimljivo je opcija zaključavanja fascikli , odlična stvar za one koji vole da zapisuju svoje pin kodove i lozinke u telefon sada sve to mogu strpati u jedan folder i fino ga staviti pod lozinku, kako bi se morala pamtiti samo jedna. Ili pak ubaciti u jedan folder sve aplikacije koje sadrže lične poruke tipa Viber, Skype, Mesindžer i slično i staviti ih pod lozinku.

Kontakti

Pronalaženje kontakta je moguće na više načina, prvi i osnovni je klasična pretraga, edit polje dvostruki klik na njega otvara se tastatura, unosom imena dobija se traženi kontakt. ovaj vid pretrage radi odlično, a sve je zapravo povezano sa izuzetno pristupačnom tastaturom koja dolazi uz sistem. Drugi način pretrage je "Glasovna pretraga" dugme se nalazi u gornjem desnom uglu klikom na njega dobija se zvučni signal, posle kojeg izgovaramo ime, pretraga je veoma brza i tačna. Treći način bi bilo svajpovanjem po ekranu što je ujedno i naj manje praktičan način ali postoji i ta mogućnost. Četvrti način koji je dostupan videćim ljudima je "indexna pretraga" međutim ja nisam pronašao način kako sa njom raditi. to bi mogao da bude jedan minus na ovom testu.

Tastature

Što se tiče tastature, slovna tastatura koja dolazi sa sistemom uz ovaj model je perfektna što se tiče pristupačnosti zaista je odlična na njoj sve radi od smajlića, preko alternativnih znakova, znakova interpunkcije, glasovnog unosa, sve je sasvim pristupačno i potpuno pristupačno. Numerička tastatura je takođe odlična i biranje brojeva sa njom je pravo uživanje. Ukoliko se odlučite za ovaj model, neće biti potrebe za instalacijom bilo kakve alternativne tastature, što je čest model kod drugih telefona.

Poruke

Što se tiče poruka, momenat kada bi se manje iskusan korisnik mogao zbuniti je ako hoćemo da pišemo novu poruku kliknemo na dugme novo, tada se otvara dijalog gde treba da unesemo primaoca, odabira se prvo kontakt, ukoliko kontakt ima više brojeva bira se broj, potom dugme dodaj, potom smo i dalje u imeniku i možemo dodati sledeći broj, ukoliko šaljemo samo jednom korisniku moramo pronaći dugme ponovo nova, klikom na nju dobijamo edit polje za unos poruke, kada otkucamo ili pak izdiktiramo poruku, lako je šaljemo klikom na dugme "pošalji sim 1" ili "pošalji sim 2" Pored dugmeta obriši kada smo u pisanju poruke imamo i dugme više opcija kada kliknemo na njega možemo poruci dodeliti naslov odustati od pisanja poruke, ili pak zakazati vreme u koje će poruka biti poslata. Što je jako praktično. tu takođe imamo i opciju za dodavanje priloga poruci, sliku dokument i slično. Kada uđemo u čitanje poruke imamo i dugme obriši što je jako praktično ukoliko je poruka nešto što nije potrebno sačuvati. Duplim klikom na odabranu poruku uz zadržavanje prsta na ekranu otvara nam se meni u kojem možemo birati, da li poruku želimo proslediti, podeliti na društvene mreže, mail itd, obrisati je, zaključati je, kopirati, označiti kao ne pročitanu. Po mom mišljenju, čista desetka za aplikaciju za slanje sms poruka.

Fotografija

Obadve kamere su 13 mp što je siguran garant da će vam slike biti odličnog kvaliteta a i dobra je stvar za aplikaciju Be My Eyes, A naj bolje od svega je što sada imamo prepoznavač lica i asistenta koji nas navodi kako bi smo lakše slikali, to zvuči otprilike ovako: !detektovano je jedno lice gore desno, korekcijom možete dovesti lice u centar o čemu će te biti obavešteni, ili pak detektovana su dva lica u centru fokus na licu desno. uz malo vežbe sasvim korisno kako bi smo napravili solidne fotografije. navođenje radi i prilikom slikanja prednjom kamerom (Selfie), što je danas jako popularno, dakle svaka čast i čista desetka za ovaj Samsungov potez.

Sinteze

Što se tiče sinteza sve sinteze za naše jezike rade pristojno: Zdenka, Lana kao i Espeak.

Opšte:

Ovaj telefon će sigurno dobiti nadogradnju na android 8 što je još jedan plus. Što se tiče ostalih programa koji nisu usko povezani sa Samsungom na njih ću dati tek kratak osvrt, oni rade više manje isto na bilo kom uređaju, zato bih svakako pohvalio GoogleCrome koji radi odlično, sve je pristupačno i sada je pregled stranica znatno lakši i udobniji, Google mail je takođe sasvim pristupačan, i nema potrebe za instalacijom neke druge aplikacije za mail Viber Skipe manje više rade isto osim malih poteškoća prilikom javljanja, sve ostalo je pristupačno. Kalendar je takođe pristupačan i sa njim je laka manipulacija. Baterija od 3600 mA je odlična i ako zatamnite ekran, nikad potrošiti, traje večnost. Jedina prava zamerka je što TalkBack ne izgovara tastere nazad (back) koji se nalazi desno od home tastera, kao ni taster za nedavno korišćene aplikacije koji je smešten levo od home tastera. To je mali problem za ne iskusne korisnike, dok meni iskreno rečeno odgovara, kada jednom naučite da ih ne dodirujete slučajno to je da kažem prednost, pošto ih je dovoljno samo dotaknuti i znatno ubrzava rad od toga da ga sinteza prvo izgovori a da ga potom aktivirate dvostrukim klikom. TalkBack i dalje ne izgovara uvek ime pozivaoca, što je njegov nedostatak odavno poznat. Sve u svemu za ovaj iznos novca sigurno nećete pronaći bolji telefon od j7 Naveo bih samo još jednu napomenu u vezi simdual telefona, da zaista će se moći primati pozivi sa dve kartice, ali oprez ukoliko uključite istovremen prijem sa obadve kartice, kada pričate na sim 1 dolazi poziv na sim 2 zapravo se poziv sa sim 2 preusmerava na sim 1 što stvara dodatne troškove preusmerenja. ako ne uključite ovu opciju, što je moja preporuka,dok pričate sa jednom dobija se zauzeće na drugoj kartici, što je manje više ok


Autor: Milan Nedeljković Slika autora
Samsung Galaxy Chat B5330 Samsung Galaxy Chat-Beli Samsung Galaxy Chat-Crni napred Samsung Galaxy Chat-Crni zadnja strana

Uvod.

Ako ste početnik, a za malo novca hoćete bezbolno preći sa simbian na android operativni sistem ovaj telefon je odlično rešenje za vas. Samsung Galaxy Chat B5330 izašao je u junu 2012 godine, i jedini je samsungov telefon koji radi na androidu 4.1.2 jellybean a da ima fizičku tastaturu. To što ima fizičku tastaturu je posebna pogodnost za početnike na android telefonu, kako bi se postepeno i dosta lakše snašli sa telefonima koji rade sa ekranima osetljivim na dodir. Prisustvo fizičke tastature vam daje neophodnu sigurnost i brže se privikavate na tach.

Prodajno pakovanje telefona

 • Telefon
 • Punjač
 • USB-kabl
 • Slušalice
  SPECIFIKACIJA
Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : Galaxy Chat B5330
Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA,
Kućište
Dimenzije : 118.9 x 59.3 x 11.7 mm
Težina : 112 grama
Oblik : monoblok,
Tastatura : qwerty,
Procesor
Takt : 850 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 1200 mAh
Ostalo
Ostalo : vibracija, kompas, akcelerometar,
Ekran
Glavni
Tip : TFT
Veličina : 3.0 inča
Broj boja : (18-bit) 262.144 boja
Rezolucija : 240x320 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 2.0 megapiksela
Rezolucija fotografija : (UXVGA) 1600x1200 piksela,
Rezolucija videa : (VGA) 640x480 piksela,
Ostalo : video zapis,
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, aac, wav,
Ostalo : spikerfon, fm radio prijemnik,
Memorija
Interna
Kapacitet : 4096 MB
Eksterna
Podržani formati : microSD (Trans Flash),
Maximalno podržano : 32768 MB
Softver
Operativni
sistem
Vrsta : Android
Verzija : v4.0
Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, H.263, H.264,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, alarm,
Napredne : pozivanje glasom, snimanje glasa,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio,
Bežično : bluetooth 3.0,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA,
WAP pretraživač : 2.0
Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, SyncML,


Cena, / Dostupnost kod domaćih operatera.


Cena ovog modela trenutno je 105€, cene su informativnog karaktera tako da je poželjno proveriti dostupnost i cenu tako što će
te pozvati prodavnice i informisati se o dostupnosti i o ceni na dan kupovine evo i gde će te to najlakše učiniti.
Klikni za detaljnije informacije Mobilnisvet

Operateri


Ovo je stari model i već odavno nije u ponudi kod naših operatera, bio je dosta dugo kod vipa na žalost više ga nema.

Hardver


Prilično skroman procesor kao i radna memorija, tako da vam se može desiti kada imate puno poruka ili vam je predugačak dnevnik
da mu je potrebno neki sekund duže da bi pokrenuo aplikaciju.
tako da je za početnike dobar telefon oni zapravo i ne primete taj zastoj u radu dok je to nešto što ne prija baš iskusnim
korisnicima ekrana na dodir.
Ima takođe i kameru od samo 2 mp tako da je upotreba aplikacija kao što su camfind i taptap see gotovo nemoguća.
Baterija je odlična i zaista dugo traje uz normalnu upotrebu prosečnom korisniku može trajati i 3 dana.
Ekran je od 3 incha, tako da telefončić izgleda sasvim pristojno i odlično leži u ruci.
osetljivost ekrana je dobra i uglavnom se nema problema sa dvoklikom. home taster mu nije fizički tako da morate naviknuti gde
se nalazi i napamet ga dodirnuti što je po meni najveća mana ovoga telefona.
Interna memorija mu je 4 gb tako da po prvom uključenju imate slobodnih 2 gb što je sasvim solidno i retko kome se dešava da ga
prepuni aplikacijama i da sa tim ima problem. podržava externe mini sd kartice do 32 gb.

Zvuk i signal


Zvuk mu je na sasvim zadovoljavajućem nivou bilo da se radi o zvuku zvona ili pak o slušanju muzike .
Samsungove slušalice koje idu uz ovaj model takođe su sasvim zadovoljavajućeg kvaliteta.

Wi-fi

Wi-fi konekcija mu nije preterano dobra na udaljenosti od 10 m odrutera već možete imati problem.

GPS


GPS je više nego fantastičan, istovremeno se kači i na ruske i na američke satelite, i nikada mi se nije desilo da sam zakačen
na manje od 12 satelita na čemu bi mu zavideli i mnogi mnogi externi gps prijemnici. Dakle uz ovaj telefon aplikacije poput
"Dotwalkera" ili pak "Navigona" rade bezprekorno.

bluetooth


bluetooth mu je odličan

Softver


Ovaj model je imao nadogradnju na 4.1.2 i sa njim je više nego li upotrebljiv sa čitačima ekrana.
ako se zanemari nedostatak fizičkog home tastera sve drugo je prilično dostupno na ovom modelu.
Aplikacija za telefon je odlična ako tome dodamo da je moguće koristiti i fizičku numeričku tastaturu ovo je više nego li
dobro rešeno na ovom modelu.
Što se tiče virtuelne slovne tastature ona je ok mada sam ja na njemu uvek koristio fizičku querti tastaturu.
Aplikacija za sms je pristupačna i sasvim ok čita poruke
Mail ne radi baš najbolje sa googlemailom koji dolazi uz aparat ja sam koristio k9 mail.
Google unos texta glasom radi kao i na svakom drugom android uređaju manje više dobro u zavisnosti da li ste u bučnoj ili tihoj okolini.

Završna reč


Sve u svemu jedan solidan aparat za malo novca sa kojim će te sebi olakšati prelazak sa simbian platforme na android i dati
sebi vremena da se prilagodite ekranima na dodir.
Autor: Milan Nedeljković slika autora
Samsung Galaxy Core I8262 Dual Samsung Galaxy core-Crni Samsung Galaxy core-Crni prednja strana Samsung Galaxy core-Crni zadnja strana Samsung Galaxy core-Futrola zatvorena Samsung Galaxy core-Futrola otvorena

Uvod


Ovaj model telefona izašao je u Junu 2013 godine. Imamo ga u dve varjante:
 1. Galaxy Core I8260 -(model sa jednom sim karticom)
 2. Galaxy Core I8262 Dual (Model sa dve sim kartice)

Ova dva modela su identična po tehničkim karakteristikama razlika je jedino u broju sim kartica. Nešto kasnije se pojavljuje
još jedan model koji nosi sličan naziv.
Samsung Galaxy Core Plus, on ima i nadogradnju na android 4.2 dok su ova dva modela ostala na android verziji 4.1.2 Ovaj model
telefona spada u srednju klasu telefona sada mu je cena oko 160€ i za tu cenu svakako će te dobiti jedan sasvim pristojan
aparat koji zadovoljava sve potrebe prosečnog korisnika telefona.

Prodajno pakovanje telefona

 • Telefon
 • Punjač
 • USB-kabl
 • Slušalice
  SPECIFIKACIJA
Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : Galaxy Core I8262 Dual
Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA,
Kućište
Dimenzije : 129.3 x 67.6 x 9 mm
Težina : 124 grama
Oblik : touch-screen,
Procesor
Procesor : Dual-core
Takt : 1200 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 1800 mAh
Ostalo
Ostalo : dual-SIM, vibracija, kompas, akcelerometar,
Ekran
Glavni
Tip : TFT
Veličina : 4.3 inča
Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija : 480x800 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 5 megapiksela
Rezolucija fotografija : 2592x1944 piksela,
Rezolucija videa : (WVGA) 848x480 piksela,
Ostalo : video zapis, blic, autofokus,
Pomoćna
Orijentacija sočiva : sa prednje strane
Broj piksela senzora : 0.3 megapiksela
Rezolucija fotografija : (VGA) 640x480 piksela,
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, wav,
Ostalo : spikerfon, fm radio prijemnik,
Memorija
Operativna
RAM : 1024 MB
Interna
Kapacitet : 8192 MB
Eksterna
Podržani formati : microSD (Trans Flash),
Maximalno podržano : 65536 MB
Softver
Operativni
sistem
Vrsta : Android
Verzija : v4.2
Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, H.263, wmv,
Funkcije
Napredne : pozivanje glasom, snimanje glasa,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio,
Bežično : bluetooth 3.0,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA,
Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, Push-to-talk, WiFi, GPS,

Cena, / Dostupnost kod domaćih operatera.


Za sada je cena ovog modela 165€, može se naći u dosta prodavnica.
Za tačnije informacije kliknite na link ispod koji će vas odvesti na stranicu mobilnisvet, gde možžete videti i telefone
prodavnica kao i cene, mada je pametno pozvati radnje kako bi se došlo do pravih vrednosti. Klikni da proveriš cene mobilnisvet
Operateri Što se tiče domaćih operatera ovaj model više nije u ponudi.

Hardver


Što se tiče brzine procesora na zavidnom je nivou, nisam naišao još uvek niti na jednu aplikaciju koja bi mi zastajkivala ili
prestajala sa radom, a da to ima veze sa procesorom ili pak sa ram memorijom .

Kamera


Kamera ima 5 megapixela, optički zoom, blic i autofokus, slike su pristojnog kvaliteta,tako da , aplikacije camfind i taptap
see rade bez ikakvih problema Baterija je 1800ma a s obzirom da je u pitanju dual telefon ostavlja se utisak da je mogla bitii
i nešto jača ali i pored toga izdrži dan i pol ili dva, uz normalno korišćenje.

Ekran.


Ekran je 4.3 incha i to je za mene idealna veličina ne preveliki može se držati na dlanu ruke i normalno sa palcem kretati po
celom ekranu. A ikonice su dovoljno velike da se lako mogu pronaći.
ekran je prilično osetljiv i retko kada zakaže dupli klik.

Memorija


Interna memorija mu je 8 gb, ostaje 4 gb slobodnog prostora prilikom prvog uključenja ostatak zauzima operativni sistem kao i
samsungove aplikacije.. Realno mora se ubaciti dodatna memorija podržava micro sd kartice do64 gb.
Male su vamšanse da vam ponestane interne memorije prilikom instalacija aplikacija.

Zvuk i signal


-Što se tiče zvuka core ima odličan zvuk vrlo je jasan, glasan. Kada je pojačan na maksimum male su šanse da ne čujete zvonjavu
telefona ma koliko vam bila bučna okolina. slušalice su mu odličnog kvaliteta i prilično udobne za ušne školjke tako da je
prijatno slušanje knjige ili muzike duže vreme.

Wi-fi


Wi-fi ima dobar Wi-fi prijemnik, brzo se kači na mrežu, testirao sam ga na 30m od kuće i bez problema sam koristio svoju Wi-fi konekciju.

GPS


GPs- sa ovim segmentom nisam baš zadovoljan mada se ne može reći da mu je gps loš, ali to sigurno dolazi i usled toga što mi je
predhodni aparat bio S.G-chat on naime ima mogućnost kačenja i na ruske i na američke satelite, tako da mi nikada nije bio
zakačen na ispod 12. kod Core je ta brojka oko 6-7 ali za auto navigaciju to je više nego li dovoljno.
Auto navigacija radi bez problema.

Bluetooth.


bluetooth mu je dobar bez problema pronalazi druge uređaje, redovno koristim bluetooth slušalice i taj segment priče je zadovoljavajući.

Softver


Ovaj telefon dolazi sa Android 4.1.2 sasvim je pristupačan nama slepima ukoliko izuzmemo mogučnost da samostalno pokrećemo
talkback, vrlo je čudno da za ovaj model nije bilo niti jedne nadogradnje. Ono što je sasvim sigurno je da neće dobiti
nadogradnju na 4.4. da li će biti bilo kakvih nadogradnji za ovaj model još uvek je enigma. Nadajmo se da hoće. Što se tiče
rada i manipulacija sa sim karticama ona je odlična dostupne su nam sve mogućnosti od odabira preko koje kartice želimo
pozvati, preko svih podešavanja posebno za jednu posebno za drugu karticu, zvuk zvona, zvuk sms poruke, koja će kartica biti default itd.

Osnovne aplikacije

Aplikacija za telefon je dobra i jaws sve uredno čita.
Unos slova je već problem ne može se koristiti njegova tastatura mora se instalirati neka alternativna. Swype, google kyboard,
Jellybean. Tada sve radi odlično.
Aplikacija za sms je sasvim pristupačna čitačima ekrana i tu nema problema.
Google pretraga radi dobro, kao i google unos teksta diktiranjem ukoliko se nalazite u prostoru koji nije bučan.

Zaključak


Sve u svemu za cenu od 160€ koliko košta dual varjanta ovog telefona teško da će te naći bolji i za čitače ekrana pristupačniji model.
Tako da ga toplo preporučujem svima koji hoće, žele imati sim dual telefon, Samsung Galaxy Core , je odličan telefon za
pristojne novce.
P.S. preporučujem i futrolu koja izgleda kao knjiga i ima otvor na mestu gde se nalaze dugmići za javljanje što vam omogućava
da se javljate na telefon potpuno identično videćim ljudima.
Cena im je negde oko 10€ ali nikada se nisam pokajao i vrede svaki cent. rade se tačno po modelima tako da telefon savršeno
leže u nju i bez problema možete koristiti pover dugme kao i volume up/down, kao i spomenuto javljanje. pošto se preklapa
odlično štiti ekran od oštećenja.
videćete gore će biti na slikama pa ukoliko imate nekog ko vidi može vam je detaljnije opisati.
Autor: Milan Nedeljković Slika autora

samsung galaxy s5 neo

Telefon slika zadnja prednja strana crna i bela boja.

Uvod


Ovaj model radi na androidu 5.1 i za čitač ekrana ima voice assistant, što ga čini posebno zanimljivim korisnicima sa oštećenim vidom.
Telefon spada u visoku klasu i njegova cena je negde oko 350€. Mada za ovaj novac možetesebi priuštiti nešto bolje, Svakako i ovaj model zaslužuje pažnju a mi će mo sada pokušati da vam ga približimo, nadamo se sa dosta uspeha.
  SPECIFIKACIJA
Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : Galaxy S5 Neo
Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, 2100Mhz, HSDPA, LTE,
Kućište
Dimenzije : 142 x 72.5 x 8.1 mm
Težina : 142 grama
Oblik : touch-screen,
Procesor
Procesor : Octa-core
Takt : 1600 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 2800 mAh
Ostalo
Ostalo : vibracija, kompas, akcelerometar,
Ekran
Glavni
Tip : Super AMOLED
Veličina : 5.1 inča
Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija : 1080x1920 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 16 megapiksela
Rezolucija fotografija : 5312x2988 piksela,
Rezolucija videa : (1080p) 1920x1080 piksela,
Ostalo : video zapis, digitalni zoom, blic, autofokus,
Pomoćna
Orijentacija sočiva : sa prednje strane
Broj piksela senzora : 5 megapiksela
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, wav,
Ostalo : spikerfon, fm radio prijemnik,
Memorija
Operativna
RAM : 2048 MB
Interna
Kapacitet : 16384 MB
Eksterna
Podržani formati : microSD (Trans Flash),
Maximalno podržano : 131072 MB
Softver
Operativni
sistem
Vrsta : Android
Verzija : v5.1
Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, flac, H.264,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio,
Bežično : bluetooth 4.1,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA, LTE,
Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, GLONASS, NFC,
 

Opšta zapažanja


Telefon sa veoma jakim procesorom i sa dosta radne memorije, garantuje vam konforan rad bez ikakvog zastajkivanja i bagovanja a da to ima nekakve veze sa hardverom. Telefon se veoma brzo restartuje, i gotovo trenutno mu se otvaraju sve aplikacije.
Kamera ima više nego dovoljno piksela da odlično rade sve aplikacije povezane sa tim poput tapTapSe, Googles i slično.
Interna memorija od 16gb je sasvim zadovoljavajuća tako da i nema potrebe za dodavanjem SD kartice mada je i to naravno moguće.
Voice assistant je posebna priča i veliki iskorak što se tiče čitača ekrana za android, dosta podseća na voice ower i na
najboljem je putu da android učini znatno pristupačnijim sistemom nego što je trenutno uz Talkback koji je zastupljen na
ostalim modelima. Mada se odmah vidi da je čitač nedavno ugledao svetlost dana i da postoje sitniji bagovi znatno olakšava rad
osobama oštećenog vida na radu sa ekranima osetljivim na dodir.
Evo i pokretaza Voice Asisstant:

Pokreti za Voice assistant

Pokret na ekranuAkcija
Jedan prst na ekranu Uređaj čita stavku ispod prsta
Kucni dva puta jednim prstom Uređaj otvara stavku ili uključuje mod editovanja
Kucni sa dva prsta Uređaj će pauzirati ili nastaviti eho glasa
Kucni sa dva prsta dva puta Uređaj ćezaustaviti ili ponovo pokrenuti trenutnu akciju
Kucni sa dva prsta tri puta Uređaj će pročitati statusnu liniju.(baterija mreža wi-fi)
Kucni koristeći tri prsta Uređaj će pročitati sve stavke sa vrha ekrana
Kucni sa tri prsta dva puta Pročitaj sve stavke na ekranu koristeći njihov redosled počevši od trenutne stavke.
Kucni tri puta sa tri prsta Uređaj će sricati poslednje izgovoreno i kopirati u privremenu memoriju.
Prevuci jednim prstom nalevo Uređaj čita predhodnu stavku
Prevuci jednim prstom nadesno Uređaj čita narednu stavku
Prevuci jednim prstom nadole Izaberi kontekstualna podešavanja kao što su jačina zvuka zvučnog eha ili taman ekran.
Prevuci sa dva prsta nadole Kreći se po listama nagore, ili selektuj tekst u privremenu memoriju ukoliko ste u režimu editovanja
Prevuci sa dva prsta nagore Kreći se po listama nadole ili kopiraj selektovani tekst dok ste u režimu editovanja.
Prevuci nadesno sa dva prsta Kreći se po stranicamana ekranu ili nalepi kopirani tekst dok si u modu editovanja.
Prevuci nalevo sa dva prsta Kreći se po stranicama na ekranu ili iseci izabran tekst kada ste u modu editovanja.
Prevuci na desno koristeći tri prsta Izaberi naredno kontekstualno podešavanje
Prevuci nalevo sa tri prsta Izaberi predhodno kontekstualno podešavanje
Prevuci na dole sa tri prsta Izaberi narednu granularnost
Prevuci nagore sa tri prsta Izaberi predhodnu granularnost.

Pristupačnost


Što se tiče opcija pristupačnosti zaista je izvanredan, počevši od toga da prilikom prvog pokretanja pritiskom na dugme power
dok telefon ne zavibrira a potom spustiti dva prsta na ekran pokrećete voice assistant, preko toga da pritiskom na dugme
suspendujete i pokrećete assistant, sve odlično funkcioniše.
Dva puta na pover dugme uključujete mod zatamljenog ekrana, isto to sledeći put uključuje ekran. Dok je ekran zatamljen moguće
je bez problema koristiti telefon.
Na home dugme odgovarate na poziv, na pover prekidate. Takođe je moguće i glasom odgovoriti na poziv ili ga odbiti, ukoliko
želite koristiti ovu funkciju telefona mora biti onemogućeno vibriranje dok telefon zvoni, u protivnom ova opcija neće funkcionisati.

Tastatura


Samsungova tastatura koja dolazi uz ovaj model je odlična savršeno radi bilo da se radi o brojčanoj ili slovnoj tastaturi sve
je pokriveno, upisivanje naših slova tako što se prst zadrži duže na slovu čime se dobijaju alternativni znakovi. Moguće je
promeniti mod unosa
Prvi mod kada se broj ili slovo unosi dizanjem prsta i
Drugi mod kada se dvoklikom upisuje predhodno izabrano slovo ili broj.

Uočeni nedostatci


Na prvi dodir ovaj model nekako ne uliva poverenje, više podseća na neki model iz srednje ili čak niže klase negoli na top model Samsunga. Jako mu je tanak poklopac i pod prstima se oseća vibriranje koje izaziva zvučnik, samim tim dobijaju se izobličenja koja barem meni jako paraju sluh. Sobzirom na cenu očekivao sam zaista nešto moćnije bolje.
Drugo i dosta bitnije ovaj model ne omogućava unos teksta glasom, što me je zaista iznenadilo.
Alcatel pop c7 Crveni poklopac, okolo ekrana crni ram


Uvod


Ovaj model pojavljuje se u dve varjante:
 1. Alcatel pop c7 (OT-7041d) model jedna sim kartica.
 2. Alcatel pop c7 (OT-7041x) Model dual, dve sim kartice

Pored toga što se ova dva modela razlikuju po broju sim kartica razlikuju se i po ram memoriji dok 740d ima 512 mb memorije,
model 741x ima ram memoriju od 1gb.
Pojavom androida smo uglavnom dolazili do zaključka da Alcatel modeli nemaju dobru pristupačnost zbog izvršenih modifikacija
androida. Testirajući ovaj model sam došao do zaključka da to više nije slučaj.

Prodajno pakovanje telefona

 • Telefon
 • Punjač
 • USB-kabl
 • Slušalice
  SPECIFIKACIJA
Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : One Touch Pop C7 OT-7041X
Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA,
Kućište
Dimenzije : 141 x 71.8 x 9.9 mm
Težina : 140 grama
Oblik : touch-screen,
Procesor
Procesor : Quad-core
Takt : 1300 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 2000 mAh
Ostalo
Ostalo : vibracija, akcelerometar,
Ekran
Glavni
Tip : TFT
Veličina : 5 inča
Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija : 480x854 piksela
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 5 megapiksela
Rezolucija fotografija : 2592x1944 piksela,
Rezolucija videa : (720p) 1280x720 piksela,
Ostalo : video zapis,
Pomoćna
Orijentacija sočiva : sa prednje strane
Broj piksela senzora : 0.3 megapiksela
Rezolucija fotografija : (VGA) 640x480 piksela,
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, aac, wav,
Ostalo : spikerfon, fm radio prijemnik,
Memorija
Operativna
RAM : 1024 MB
Interna
Kapacitet : 4096 MB
Eksterna
Podržani formati : microSD (Trans Flash),
Maximalno podržano : 32768 MB
Softver
Operativni
sistem
Vrsta : Android
Verzija : v4.2
Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, wma, H.263, H.264, wmv,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm,
Napredne : snimanje glasa,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio,
Bežično : bluetooth 4.0,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA,
WAP pretraživač : 2.0
Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, SyncML,

Hardver


Testiran je model sa 1 gb memorije, odlično radi ne baguje. Procesor od 1.3 mhz sasvim dobro odrađuje svoj posao.
Model je pravougaoni sa zaobljenim ivicama, tako da odlično leži u ruci.
Usb priključak, kao i priključak za punjač se nalazi sa donje strane, a 3,5 inčni priključak za slušalice se nalazi sa gornje strane.
Tasteri za jačinu zvuka i uključivanje uređaja se nalaze bočno sa desne strane uređaja.
Kada se otvori uređaj, gore levo se nalazi micro slot za memorijske kartice.
Ispod njega se nalazi slot za mikro 2 g ii 3 g karticu,a desno od njega slot za 2 g karticu u koliko je u pitanju model sa dve kartice.
Kod ovog modela slepa osoba može samostalno uključiti govor podesivši prečicu za uključivanje Talkbacka. Moguća je i aktivacija
govora postavljanjem tri prsta na ekran pri prvom pokretanju telefona.
I ako uređaj sadrži 4 gb interne memorije, korisniku je dostupno oko 2 gb.
Uređaj ispod ekrana ima softverske tastere home i back, ali ih Talkback ne izgovara. Prelaskom prsta preko njih, ali češće
dvoklikom ih korisnik može aktivirati.

Zvuk i signal


Čujnost je dobra, ali je slušanje muzike pomalo nezgodno, jer se zvučnik nalazi sa donje strane.

Softver


Tastaturu je potrebno promeniti na samom početku. Aktivna je swipe tastatura, a moguće je prebaciti na english android
tastaturu koja je dostupna. Mislim da je u pitanju google tastatura.
Ekran ima dobru osetljivost, a klizanje prstima po ekranu je prijatno.
Baterija je standardna za ovu vrstu uređaja što bi značilo da se pri normalnom korišćenju mora puniti svakog dana.
Sa gps-om nema nikakvih problema.

Kamera


Kamera je osrednja kao što se i očekuje kod ovakvog modela, ali aplikacija tab tab see radi kako treba.

Pristupačnost


Ostale standardne aplikacije se ponašaju uobičajeno, što znači da su nam potpuno dostupne.
Otključavanje uređaja se vrši prevlačenjem jednog prsta odozgo na dole u donjem levom delu ekrana. Ovo bi korisnik vremenom
sigurno dobro savladao.
Mana ovog modela je što nije moguće podesiti da se tasterom za uključivanje uređaja prekida veza.
Kada stigne sms poruka, postavljanjem prsta na poruku, softver je pročita, ali ako želimo da odgovorimo i na poruku uradimo
dvoklik, telefon ne izgovara ništa. Na dnu ekrana moramo dva puta da kliknemo na pamet, kako bi izašla tastatura za pisanje.
Ovo nije nemoguće izvesti.
Ono što u kratkom korišćenju telefona nisam uspeo da uradim je da mi pri dolaznom pozivu bude pročitan broj ili ime pozivaoca. Možda
je ovo nekako i moguće izvesti, s obzirom da javljanje prevlačenjem tri ili dva prsta sa leva na desno funkcioniše.
Autor: Nikola Đorđević
Sony Xperia z-2 napred Sony Xperia z-2 zadnja strana Sony Xperia z-2 iz ruke

/Uvod:


Soni xperia z2 spada u grupu veoma skupih telefona, njena cena od 700€ govori sama za sebe o kakvom telefonu je reč.
Prilično je veliki za moj ukus, za sve one koji nisu imali priliku da ga drže u ruci, a jesu milka čokoladu od 80 gr to je to
dimenzije su mu indentične samo je nešto tanji.
Već na prvi dodir se vidi da je na njemu sve urađeno dobro, fantastično leži u ruci donji poklopac mu je providan e sada da li
je to neka vrsta stakla ili pak pleksiglas nisam siguran.
Poklopac se skida samo prilikom menjanja baterije i micro sim karticu i memorisku sd karticu ubacujete u predviđene fiokice
koje se nalaze na bočnim stranama telefona.

Prodajno pakovanje telefona

 • Telefon
 • Punjač sa usb kablom
 • Kolevka za desktop punjenje
 • Slušalicesa opcijom za utišavanje šuma
 • Uputstvo za upotrebu
  SPECIFIKACIJA
Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : Xperia Z2
Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA, LTE,
Kućište
Dimenzije : 146.8 x 73.3 x 8.2 mm
Težina : 158 grama
Oblik : touch-screen,
Tastatura : nema,
Procesor
Procesor : Quad-core
Takt : 2300 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 3200 mAh
Ostalo
Ostalo : vibracija, kompas, akcelerometar,
Ekran
Glavni
Tip : IPS LCD
Veličina : 5.2 inča
Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija : 1080x1920 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 20.7 megapiksela
Rezolucija videa : (2160p) 3840x2160 piksela,
Ostalo : video zapis, blic, autofokus,
Pomoćna
Orijentacija sočiva : sa prednje strane
Broj piksela senzora : 2.2 megapiksela
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, aac, wav,
Ostalo : spikerfon, fm radio prijemnik,
Memorija
Operativna
RAM : 3072 MB
Interna
Kapacitet : 16384 MB
Eksterna
Podržani formati : microSD (Trans Flash),
Maximalno podržano : 65536 MB
Softver
Operativni
sistem
Vrsta : Android
Verzija : v4.4
Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, wma, XviD, H.263, H.264, wmv,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm, konverter,
Napredne : pozivanje glasom, snimanje glasa,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB 2.0 port, TV ulaz, 3.5' audio,
Bežično : bluetooth 4.0,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA, LTE,
WAP pretraživač : 2.0
Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, GLONASS, SyncML, DLNA, NFC,

Hardver


Ne znam šta reći za procesor duo od 2.3 i radnu memoriju od 3.2 gb osim da je fantastično i da na njemu sve radi glatko i bez
ikakvog zastajkivanja.
Ali to je više nego očekivano pošto su mu performanse otprilike kao na nekom srednje kvalitetnom lap-topu.

Tastatura:


Fabrička tastatura koja dolazi uz ovaj model je odlična. Upotpunosti sarađuje sa talkbackom, veoma brzo reaguje i pravo je
zadovoljstvo kuckati na njoj.
Kod brojčane tastature opet se javlja isti problem kod izgovora i brojeva i cifara, ali to nije problem ovog telefona već
generalno je sony tako rešio taj deo priče.
Ukoliko želimo kuckati slova sa našim karakterima odlično rešenje je swype keyboard odlično radi na ovom modelu.
Prečica za pristupačnost takođe besprekorno funkcioniše, power dugme dok telefon ne zavibrira potom dva prsta bilo gde na ekran
i talkback se startuje bez problema.
Što se tiče dugmeta nazad i dalje postoji taj problem sa dvostrukim klikom koji usporava vraćanje na početni ekran. Ali moguće
ga je zaobići sa home tasterom potom nešto češće u nedavne aplikacije i kliknuti na dugme zatvori sve aktivne aplikacije.
Javljanje je generalno problem
koji se javlja kod telefona marke Sony Mada dosta retko dešava se da tri prsta s leva na desno ne daju rezultat i ne bi bilo
zgoreg imati alternativu za javljanje u vidu ezansver aplikacije.

Kamera:

Fantastična kamera od 22.7 mp prednja i 2.3 mp zadnja daju fantastične fotografije i video zapise. Samim tim odlično rade i servisi poput "Goglesa" i "CamFinda".

Baterija:


Baterija je sasvim moćna od 3.2 ma i ukoliko koristite filterisanje ekrana može vam bez problema služiti 3 dana.

Ekran:


Ekran je gladak i prsti lagano klize po njemu, dosta je veliki što je pogodno za slabovide korisnike uz pomoć lupe dosta toga
bi mogli odraditi uz pomoć ostataka vida. Ima odličnu rezoluciju boja i dobro odgovara na dodir.
Još jedan propust pristupačnosti niti na ovom modelu ne radi otvaranje ikonica na jedan dodir, što bi zaista uveliko
poboljšalo pristupačnost i slepim korisnicima olakšalo upotrebu ovog izvanrednog modela.

Memorija:


Memorija je nešto o čemu nemorate da brinete kod ovog modela ima čitavih 16 gb što znači da po pokretanju imamo na raspolaganju
nešto malo više od 12 gb memorije što je više nego dovoljno.

Zvuk:


Zvuk na ovom modelu je priča za sebe ima odličan pun zvuk i veoma je ugodno slušanje muzike, knjiga. Čak i sinteza na njemu
zvuči znatno bolje.
Što se tiče zvuka slušalice i mikrofona takođe je odličan.
Na raspolaganju imamo i 65 melodija za odabir zvona.
i isto toliko melodija za obaveštenja.

wi-fi i GPS


wi-fi prijemnik je odličan kači se gotovo trenutno na mrežu i sa prilično velike udaljenosti od izvora wi-fi signala.
gps prijemnik mu nije ništa posebno mada je sasvim solidan kači se na 7-9 satelita. tamo gde se recimsony xperija e3 kači na
10-11 satelit. Što je prilično čudno u odnosu na njihov platni rang.
Ali bez obzira na to odlično radi i "Navigon" kao i "dotWalker"

Osnovne aplikacije:


Osnovna sms aplikacija radi bez ikakvih problema, isti je slučaj i sa mail pregledačem. Googleov hrome odlično radi tako da i
za internet nije potrebno instalirati nikakav dodatan program.
Google play e takođe sasvim pristupačan.
Kao i pretraživač datoteka.

Završna reč:


Ne znam šta bih rekao osim da ostaje žal za vizuelnim stvarima koje pruža ovaj aparat. Zaista je pravi zmaj izuzetno brz i
pouzdan velika je šteta što slepi ne mogu koristiti sve njegove prednosti. stoga a i gledajući finansijski deo ako već odvajate
tako puno novca za telefon, moje mišljenje je da je samsungova 5 mnogo bolje rešenje. Mada sve je stvar ukusa i ovaj model je
nešto što je zaista vredno pažnje i nešto što svakako treba uzeti u razmatranje.
Autor člankaMilan Nedeljković Slika autora
Sony Xperia e-3 Napred Sony Xperia e-3 zadnja strana Sony Xperia e-3 iz ruke

Uvod


Soni Xperia e3 je telefon koji spada u srednju klasu telefona.
Prilično je tanak, kompaktan je, poklopac mu je od kvalitetne plastike.
Poklopac dobro stoji u ležištu i lako ga je skinuti.
Nema škriputanja i vibriranja poklopca kao što to zna biti slučaj na nekim modelima.
Da bi se ubacila micro sim kartica potrebno je skidati bateriju.
Telefon odlično leži u ruci, i lako je manipulisati po njegovom ekranu sa jednom rukom.

Prodajno pakovanje telefona

 • Telefon
 • Punjač
 • USB-kabl
 • Slušalice
  SPECIFIKACIJA
Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : Xperia E3 D2203
Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA, LTE,
Kućište
Dimenzije : 137.7 x 69.4 x 8.5 mm
Težina : 143 grama
Oblik : touch-screen,
Tastatura : nema,
Procesor
Procesor : Quad-core Cortex-A7
Takt : 1200 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 2330 mAh
Ostalo
Ostalo : vibracija, kompas, akcelerometar, barometar,
Ekran
Glavni
Tip : TFT
Veličina : 4.5 inča
Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija : 480x854 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 5.0 megapiksela
Rezolucija fotografija : 2592x1944 piksela,
Rezolucija videa : (1080p) 1920x1080 piksela,
Ostalo : video zapis, blic, autofokus,
Pomoćna
Orijentacija sočiva : sa prednje strane
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, aac, wav,
Ostalo : spikerfon, fm radio prijemnik,
Memorija
Operativna
RAM : 1024 MB
Interna
Kapacitet : 4096 MB
Eksterna
Podržani formati : microSD (Trans Flash),
Maximalno podržano : 32768 MB
Softver
Operativni
sistem
Vrsta : Android
Verzija : v4.4
Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, wma, DivX, XviD, H.263, H.264, wmv, avi,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm, konverter,
Napredne : pozivanje glasom, snimanje glasa,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio,
Bežično : bluetooth 4.0,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA, LTE,
WAP pretraživač : 2.0
Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, SyncML,

Hardver:


Što se tiče hardvera procesor radi odličan posao, sistem se dosta brzo diže otvaranje aplikacija je takođe zadovoljavajuće gotovo trenutno.
Kao i radna memorija od 1 gb sasvim zadovoljava standarde prosečne upotrebe i uglavnom sve standarde za rad slepog lica na telefonu.
Moguće da dolazi do zastajkivanja kod zahtevnijih igrica ali u taj segment svakako nećemo ulaziti.

Tastatura:


Njegova fabrička tastatura je odlična tako da nema potrebe za instalacijom nekih drugih alternativnih rešenja.
Sasvim je kompatibilna sa talkbackom, i dosta brzo reaguje.
Osim u slučaju ako ne želimo slova sa kvačicama u tom slučaju jedino rešenje kao i na svim drugim android modelima je "Swype keyboard"
Brojčana tastatura za koju koliko ja znam i ne postoji alternativa je dobra međutim uz jednu malu zamerku pored brojeva
izgovara i slova koja se nalaze na dugmićima što zna biti zamorno. Primer(2 abc).
Odlična mogućnost ovog telefona je i telefonska sekretarica, koja se podešava u opcijama telefoniranja možemo je aktivirati
snimiti govornu poruku i podesiti posle koliko sekundi će se uključiti .

Kamera:


Kamera od 5 mp sasvim zadovoljava potrebe slepih korisnika.
servisi poput "goglesa" i "camfind" rade dobro i retko se dešava da ne prepoznaju objekat slikanja.

Baterija:

Baterija je više manje standard i uz normalno korišćenje može da izdrži do dva dana.

Ekran:


Ekran je mogao biti i nešto osetljiviji. Ne tako često se dešava da ne odreaguje na dvostruki klik.
Isto tako problem je i kod tastera "nazad" dvostruki klik n anjega i uvek se ponovo mora pronaći i kliknuti što dosta zamara
ako ste na recimo 3 nivou baš vam treba da se vratite na početni ekran.
U tom slučaju možete pribeći taktici da se vratite sa home taster na početni pa potom u taskkiller i da ugasite aktivne aplikacije.
I pored toga što u pristupačnosti postoji opcija da se umesto dvostrukog koristi jedan klik na ovom modelu to ne radi.
Što se tiče pokretanja talkbacka sa dugmetom power i postavljanjem dva prsta bilo gde na ekran to funkcioniše bezprekorno.
Javljanje kod svih Sony modela je izgleda problem, to ne funkcioniše baš najbolje, ponekada to upali sa tri prsta sa desna na levo, ponekada ne. Moguće je i sa duplim klikom na dugme javljanja pa klizanjem desno ali u buci to je problem zato je najbolja varjanta instalacija alternativnog rešenja programčića "ezansver"

Memorija:


I pored toga što telefon ima 4 gb memorije.
Po prvom pokretanju imate slobodnih oko 2 gb memorije. tako da ukoliko imate nameru da instalirate navigon svakako treba da
razmišljate o dodatnoj memoriji.

Zvuk


Zvuk je dobar čak i kada je odvrnut do maksimuma nema izobličavanja zvuka.
slušalica i mikrofon su odlični sagovornik vas čisto i jasno čuje, kao i vi njega.
Za izbor zvona telefona imate na raspolaganju čak 111 melodiju.
Isto tako i za obaveštenja ili ti sms poruke imate široku paletu od 100 raznih zvukova.

wi-fi


Standardno dobar prijemnik wi-fi signala. Bez problema se kači na mreže.
aplikacije za internet telefoniranje-čet poput "skypea" i "vibera" rade bez problema.

GPS


Ima odličan gps prijemnik kači se na čak 10-11 satelit. aplikacije poput "dotwalkera" i "navigona" odlično rade na ovom modelu.

Osnovne aplikacije:


Sada da iznesem par utisaka o osnovnim aplikacijama:
-aplikacija za sms je odlična i sasvim sarađuje sa čitačima ekrana dostupne su sve opcije od kopiranja, preko prosleđivanja pa do
čuvanja poruka.
Osnovna aplikacija za mail poruke dobro radi sa govornim softverom.
google play je takođe na nivou ogu se pronaći i instalirati sve aplikacije bez ikakvih problema.

Završna reč:


Ako izuzmemo neprijatnost oko odgovora na pozive koju je moguće rešiti uz pomoć alternativne aplikacije, možemo reći da je ovo
aparat o kome je vredno razmišljati i koji svakako treba uzeti u obzir prilikom odabira svog android ljubimca.
Autor člankaMilan Nedeljković Slika autora
Sony Xperia e-1 napred Sony Xperia e-1 zadnja strana Sony Xperia e-1 iz ruke

Uvod:


"E-1". je telefon koji spada u nižu klasu telefona. Ali i pored toga veom aje simpatičan.Nešto je deblji od većine
telefona na dodir, i veoma lepo stoji u ruci imate osećaj postojanosti. Sama njegova veličina je odlična veoma je pogodan za
manju mušku ili pak žensku ruku.
Poklopac je plastični ali od vrlo dobre plastike i telefon ne škripi i ne vibrira. sasvim je kompaktan.
Nadograđen je na najnoviju verziju androida 4.4.2
Odlično rešenje za početnike.

Prodajno pakovanje telefona

 • Telefon
 • Punjač
 • USB-kabl
 • Slušalice
  SPECIFIKACIJA
Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : Xperia E1
Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA,
Kućište
Dimenzije : 118 x 62.4 x 12 mm
Težina : 120 grama
Oblik : touch-screen,
Tastatura : nema,
Procesor
Procesor : Dual-core
Takt : 1200 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 1750 mAh
Ostalo
Ostalo : vibracija, kompas, akcelerometar,
Ekran
Glavni
Tip : TFT
Veličina : 4.0 inča
Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija : 480x800 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 3.15 megapiksela
Rezolucija fotografija : 2048x1536 piksela,
Rezolucija videa : (WVGA) 848x480 piksela,
Ostalo : video zapis,
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, aac, wav,
Ostalo : spikerfon, fm radio prijemnik,
Memorija
Operativna
RAM : 512 MB
Interna
Kapacitet : 4096 MB
Eksterna
Podržani formati : microSD (Trans Flash),
Maximalno podržano : 32768 MB
Softver
Operativni
sistem
Vrsta : Android
Verzija : v4.3
Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, wma, DivX, XviD, H.263, H.264, wmv,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm, konverter,
Napredne : pozivanje glasom, snimanje glasa,

Hardver:


Procesor je više nego dobar, sistem se dosta brzo podiže.
Ram memorija je nešto što je slaba tačka ovog modela. 512mb je dosta skromno i kada se pokrene talkback počinje sa malim
zastajkivanjima posebno kada kuckamo slova tastatura njegova veoma sporo reaguje. Ubacivanjem googlove tastature stvar se
neznatno popravlja.
Mada sve pohvale za fabričku tastaturu sasvim je kompatibilna sa čitačima ekrana.
Jedina zamerka kod brojčane tastature bi bila ta što pored brojeva izgovara i slova, što zaista zna da bude zamorno i sasvim je nepotrebno.

Kamera


Kamera: od 3 mp je takođe slaba tačka ovog telefona.
Često se dešava da servisi poput "camfind" i "goglesa" ne prepoznaju objekat fotografisanja.

Baterija:


Baterija izdrži intezivnog korišćenja oko 1-1,5 dana.

Ekran:


Ekran od 4 inča je sasvim zadovoljavajući i lako je držeći ga u jednoj ruci dohvatiti sve delove ekrana, što nije zanemarljiva
stvar.Što se tiče osetljivosti ekrana sa tim delom nisam baš zadovoljan. Stiče se utisak da prst ne klizi sasvim glatko po
ekranu, a i često se dešava kada sa meni tastera koji je softverski kliznete na ekran da čitač stane i ništa se ne dešava. Sve
dok ne podignete i ponovo spustite prst na ekran.
Takođe se često dešava da bek taster ne odreaguje na dvostruki klik.
Kao i to da prevlačenjem sa tri prsta preko ekrana nekada se tako možete javiti na dolazni poziv, a nekada to izostane.
Otključavanje telefona radi odlično samo kliznete sa dva prsta od sredine ekrana ili na dole ili na gore sve jedno i telefon je spreman za akciju.
Što se tiče ponovnog pokretanja talkbacka pritiskom na pover dugme i stavljanjem dva prsta na ekran to radi bez problema.

Memorija:


Po pokretanju telefona ostaje vam 1.5 gb slobodne memorije.
Tako da slobodno možete računati sa tim da će t morati dokupiti memorisku karticu.

Zvuk:


Sa zvukom sam prijatno iznenađen, zvuk je odličnog kvaliteta čak i kod glasnog puštanja muzike ne čuje se vibriranje plastike i
izobličavanje zvuka.Prilikom razgovora jasno se čuje sagovornik a i on odlično čuje vas.
Što se tiče zvukova zvona i obaveštenja sa tim će te svakako biti zadovoljni jer će te na raspolaganju imati 111 melodija za
zvono i čak 100 melodija za obaveštenja .

Wi-fi:


Pristojan prijemnik bez problema se kači na mreže i relativno dobro hvata signal, testirao sam ga po čitavoj kući sprat
prizemlje bez problema sve vreme je bio na mreži.
Skype i viber odlično rade na ovom modelu.

GPS:


Gps prijemnik mu je sasvim zadovoljavajući, kači se na 6-8 satelita dotwalker i navigon dobro rade.
softver: Ovaj model je fabrički bio na androidu 4.3. Međutim u međuvremenu je izašla nadogradnja na najnoviji android 4.4.2

Osnovne aplikacije:


Osnovne aplikacije za sms, i mailrade bez problema. mada sam ja instalirao k9mail ali to je više stvar navike negoli zaista
neophodnosti. Takođe u googleplay čitač ekrana sasvim dobro radi i bez problema je moguće pronaći i instalirati željenu aplikaciju.
Takođe čitanje lozinke je sasvim na mestu i tačno znate koji ste karakter ukucali.

Završna reč:


Ne bih baš mogao da kažem da je ovo model koji bih preporučio, ali je svakako model na koji vredi obratiti pažnju s obzirom da
ima najnoviji android spada u red aparata sa najnižim cenama koji podržavaju 4.4.2 i za početnike ili starije ljude kojima
dinamika nije bitan faktor svakako je nešto o čemu mogu da razmišljaju.
Autor člankaMilan Nedeljković Slika autora
Lg l40 napred Lg l40 Bočno

Uvod

Uspostavivši saradnju sa kompanijom Lg, došli smo u priliku da za vas testiramo trenutno aktuelne modele.

Kako bi vas zainteresovao da test pročitate do kraja, odmah ću reći da u ponudi imamo dostupan model za stotinak eura.

Telefon se pojavio u februaru 2014. Godine. Može se naći za stotinak eura. Ovde je i link sa mobilnog sveta gde možete i pronaći firme koje nude ovaj model.
LG 40 Dual.

Prodajno pakovanje

Telefon

 • Punjač
 • USB-kabl
 • Slušalice

 

Specifikacija

 

  SPECIFIKACIJA

Osnovno

Market

Status : Aktuelan

Model : L40 Dual

Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA,

Kućište

Dimenzije : 109.4 x 59 x 11.9 mm

Oblik : touch-screen,

Tastatura : nema,

Procesor

Procesor : Dual-core Cortex-A7

Takt : 1200 MHz

Baterija

Vrsta : Li-Ion

Kapacitet : 1700 mAh

Ostalo

Ostalo : dual-SIM, vibracija, akcelerometar,

Ekran

Glavni

Tip : IPS LCD

Veličina : 3.5 inča

Rezolucija : 320x480 piksela

Ostalo : osetljiv na dodir,

Kamera

Glavna

Orijentacija sočiva : sa zadnje strane

Broj piksela senzora : 3.15 megapiksela

Rezolucija fotografija : 2048x1536 piksela,

Ostalo : video zapis,

Zvuk

Reprodukcija

Format melodija : mp3, aac, wav,

Ostalo : spikerfon,

Memorija

Operativna

RAM : 512 MB

Interna

Kapacitet : 4096 MB

Softver

Operativni
sistem

Vrsta : Android

Verzija : v4.2

Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, wma, H.263, H.264, wmv,

Funkcije

Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm, konverter,

Napredne : pozivanje glasom, snimanje glasa,

Komunikacija

Lokal

Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio,

Bežično : bluetooth,

Udaljeno

Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA,

WAP pretraživač : 2.0

Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, SyncML,

 

Hardver

Procesor je dobar i sigurno neće praviti problema u radu sa više otvorenih aplikacija. Rad može biti za nijansu sporiji zbog manje ram memorije, ali o tome ćemo kasnije.

Kamera

Za kameru od 3,15 mega biksela se ne može reći da je dobra, ali je ipak u većini slučajeva Cam find i Tab tab see radio uspešno.

Ekran

Za većinu korisnika bi ekran veličine 3,5 inča bio mali, ali je ova rezolucija za slepe korisnike sasvim prihvatljiva.

Ikonice su dovoljno velike da se lako mogu pronaći, a i prevlačenje prsta sa leva na desno nije komplikovan proces.
Prst po ekranu klizi glatko, a ekran je vrlo prijatan na dodir.

Prednost manjeg ekrana je što je telefon manjih dimenzija i lako se može držati u džepu.

Memorija

Krenućemo od ram memorije. Kao što u specifikaciji uređaja možete da vidite, ona iznosi 512 megabajta. Većina uređaja koje sam do sada koristio rade na 1 Gb rama, pa se ova razlika u sporijem radu primećuje. I ako je razlika primetna, mogu reći da je rad i sa 512 Mb rama dovoljno brza da se telefon koristi vrlo uspešno.

Memorija

I ako je interna memorija 4 Gb, pri uključivanju telefona ostaje samo 1,5 Gb. Ova količina memorije mi je bila dovoljna da instaliram potrebne aplikacije za test, ali s obzirom da na telefonu koji koristim stalno zauzimam skoro 3 Gb memorije, shvatam da će za stalno korišćenje uređaja biti potrebno nabaviti memorijsku karticu.

Zvuk

Što se tiče zvuka pri slušanju multimedijalnog materijala, ali i pri razgovoru mogu reći da je vrlo jasan i prijatan. Reč je o modelu u nižoj cenovnoj klasi, ali je kvalitet zvuka ipak veoma dobar.

Wifi

Mrežu sam uspešno koristio na svim lokacijama kao i sa telefonima više klase, ali je indikator pokazivao malo manji nivo signala. Manji nivo signala mi ni u jednom slučaju nije pravio problem u korišćenju.

Bluetoth

U korišćenju bluetoth funkcionalnosti nema nikakvih problema. Slušalice funkcionišu kao i na drugim modelima.

Softver

Telefon radi na operativnom sistemu Android, verzija 4.4.2. Pri prvom uključivanju telefona nisam uspeo da pokrenem čitač ekrana, ali posle podešavanja sam uspeo da ga isključim i pokrenem pritiskom tri puta fizičkog tastera home. Prekidanje veze i javljanje funkcionišu bez ikakvih problema.

Aplikacije

Sve osnovne aplikacije rade bez ikakvih problema. Njegova tastatura mi nije čitala slova preko kojih prelazim, dok je upisana slova čitala bez problema. Na ovom modelu je kod nekih radila i standardna tastatura, ali zaista ne znam zbog čega sam ovde imao problem. Svakako se može instalirati neka od alternativnih tastatura kao što su Google, swipe ili neka druga tastatura.

Telefoniranje funkcioniše bez problema, ali je na svaki broj potrebno dvokliknuti.

Zaključak

Za cenu od stotinak eura, slepim korisnicima preporučujem ovaj model. Radi veoma dobro, a početnici koji prelaze na operativni sistem android na početku rada se svakako snalaze sporije i neće ni primetiti malo usporeniji rad zbog manje ram memorije. Uključivanje i isključivanje govora na fizički home taster će olakšati rad osobi koja vidi, a želi da pomogne početniku u određenim situacijama.

Autor:Nikola Đorđević.


LG l70 crni napred Lg l70 crni front

Uvod:

LG telefoni su zaista prijatno iznenađenje, uz veoma pristupačnu cenu dobijamo i veoma dobar kvalitet telefona koji zaista pleni kako svojim estetskim izgledom, tako i kvalitetom materijala od kojeg je telefon napravljen. Ovo je jedan zaista kompaktan model koji odlično leži u ruci. svaki deo lepo leži na svome mestu i nema škriputanja i vibriranja kakvo viđamo kod većine telefona ovog platnog ranga. Kućište telefona je od blago reljefne plastike tako da ne klizi niti iz ruke niti pak po glatkim površinama. Kada znamo da dolazi sa najnovijim androidom 4.4.2 što upotpunjuje sliku možemo reći da je ovaj model vrlo dobar izbor za svaku osobu sa oštećenjem vida.

Prodajno pakovanje telefona

 • Telefon
 • Punjač
 • USB kabal
 • slušalice

  SPECIFIKACIJA
Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : L70
Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA,
Kućište
Dimenzije : 127.2 x 66.8 x 9.5 mm
Težina : 124 grama
Oblik : touch-screen,
Tastatura : nema,
Procesor
Procesor : Dual-core Cortex-A7
Takt : 1200 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 2100 mAh
Ostalo
Ostalo : vibracija, akcelerometar,
Ekran
Glavni
Tip : IPS LCD
Veličina : 4.5 inča
Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija : 480x800 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 5.0 megapiksela
Rezolucija fotografija : 2592x1944 piksela,
Ostalo : video zapis, blic, autofokus,
Pomoćna
Orijentacija sočiva : sa prednje strane
Broj piksela senzora : 0.3 megapiksela
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, aac, wav,
Ostalo : spikerfon,
Memorija
Operativna
RAM : 1024 MB
Interna
Kapacitet : 4096 MB
Eksterna
Podržani formati : microSD (Trans Flash),
Maximalno podržano : 32768 MB
Softver
Operativni
sistem
Vrsta : Android
Verzija : v4.4
Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, wma, DivX, XviD, H.263, H.264, wmv, avi,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm, konverter,
Napredne : pozivanje glasom, snimanje glasa,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio,
Bežično : bluetooth,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA,
WAP pretraživač : 2.0
Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, SyncML,

Hardver

Procesor Dual-core koji radi na 1.2 mhz garantuje lagodnan i opušten rad u nekoliko aplikacija istovremeno.Talkback radi bez problema.

Tastatura

Njegova orginalna tastatura radi bez većih problema, Rečnik joj je odličan i gotovo bez greške ubacuje naše znakove interpunkcije ukoliko smo čekirali opciju automatskog ispravljanja.Mana joj je što ima nešto sporiji odziv, i što nema dugmeta za glasovni unos. Međutim izgleda da niti jedna tastatura na ovom modelu nema dobar odziv radi nešto usporenije nego li što je to slučaj na Samsungovim modelima ili pak na nexus-5 testirano je nekoliko tastatura: Swipe, google i jelybean.

Kamera

Kamera od 5 mp, je sasvim ok pravi solidne fotografije, aplikacije koje je koriste poput TapTapSe, ili googlesa, rade bez problema.

Baterija

Baterija od 2.1ma je sasvim zadovoljavajuća i bez ikakvih problema izdržava dva dana uz prosečno korišćenje telefona. Barem je to bio slučaj na modelu koji sam ja testirao singl, verujem i da dual sim nema problema sa baterijom.

Ekran

To je moje subjektivno mišljenje, ali mislim da je ekran od 4.5 inča najoptimalnije rešenje. Prosto nekako najlepše leži u ruci i bez problema je moguće dotaći ekran sa palcem i na taj način koristiti telefon jednom rukom. Ekran je gladak i prsti fino klize po njemu. Dosta je precizan i nikada ne slaže dupli klik.

Memorija

Radna memorija je sasvim dovoljna i nikada mi se nije desilo da mi neke aplikacije štekaju i nerade zbog nedostatka memorije. Šrto se tiče memorije telefona kada pokrenete telefon ostaje vam oko 2gb memorije. Što može ali i nemora biti dovoljno. Predpostavljam da će većini biti potrebno i dodatne memorije. Što se rešava memoriski sd karticama. podržava kartice do 32 gb.

Zvuk

Zvuk je najslabija tačka ovog modela. Kada je espeak pojačan iznad 80 % dolazi do neprijatnog vibriranja plastike što izobličuje zvuk. Sve ispod 80 % je sasvim prihvatljivo. Slušalice koje idu uz ovaj model su prosečnog kvaliteta i sasvim su podnošljive.

WI-FI i GPS

Standardno dobar wi-fi prijemnik, kao i gps kači se u proseku na 6-9 satelita. Navigacije poput "navigona" "Googlemapsa" rade bez problema.

Osnovne aplikacije

Gmailova aplikacija za pregled elektronske pošte radi odlično čita i naša slova tako da nema potrebe za instalacijom dodatnih mail pregledača. Za internet pretraživač koristio sam google crome i standardno je dobar na netu.. Google play je takođe sasvim pristupačan i mogu se pretraživati i skidati aplikacije bez ikakvih problema. Sat i kalendar su takođe dobro odrađeni i talkback radi dobro u njima. Pristupačnost je sasvim na nivou moguće je sa tri puta home pokretati i gasiti talkback ili pak dobiti izbornik od tri mogućnosti koji odabirate po želji. Javljanje na home i prekidanje na power dugme takođe radi.

Završna reč

Uzimajući sve gore navedeno, mogu mirne savesti preporučiti telefon za korišćenje osobama oštećenog vida. Uzimajući u obzir cenu najnovijju verziju androida. I sasvim pristojan kvalitet telefona verujem da će prosečno zahtevni korisnici biti prezadovoljni ovim kao i svim drugim modelima marke LG.

Autor:
Milan Nedeljković
LG l90 crni napred LG l90 beli front LG l90 beli zadnja

Uvod:

LG telefoni su zaista prijatno iznenađenje, uz veoma pristupačnu cenu dobijamo i veoma dobar kvalitet telefona koji zaista pleni kako svojim estetskim izgledom, tako i kvalitetom materijala od kojeg je telefon napravljen. Ovo je jedan zaista kompaktan model koji odlično leži u ruci. svaki deo lepo leži na svome mestu i nema škriputanja i vibriranja kakvo viđamo kod većine telefona ovog platnog ranga. Kućište telefona je od blago reljefne plastike tako da ne klizi niti iz ruke niti pak po glatkim površinama. Kada znamo da dolazi sa najnovijim androidom 4.4.2 što upotpunjuje sliku možemo reći da je ovaj model vrlo dobar izbor za svaku osobu sa oštećenjem vida.

Prodajno pakovanje telefona

 • Telefon
 • Punjač
 • USB kabal
 • slušalice

  SPECIFIKACIJA
Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : L90
Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA,
Kućište
Dimenzije : 131.6 x 66 x 9.7 mm
Oblik : touch-screen,
Tastatura : nema,
Procesor
Procesor : Quad-core Cortex-A7
Takt : 1200 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 2540 mAh
Ostalo
Ostalo : dual-SIM, vibracija, akcelerometar,
Ekran
Glavni
Tip : IPS LCD
Veličina : 4.7 inča
Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija : 540x960 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 8.0 megapiksela
Ostalo : video zapis, blic, autofokus,
Pomoćna
Orijentacija sočiva : sa prednje strane
Broj piksela senzora : 1.3 megapiksela
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, aac, wav,
Ostalo : spikerfon,
Memorija
Operativna
RAM : 1024 MB
Interna
Kapacitet : 8192 MB
Eksterna
Podržani formati : microSD (Trans Flash),
Maximalno podržano : 32768 MB
Softver
Operativni
sistem
Vrsta : Android
Verzija : v4.4
Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, wma, DivX, XviD, H.263, H.264, wmv, avi,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm, konverter,
Napredne : pozivanje glasom, snimanje glasa,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio,
Bežično : bluetooth,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA,
WAP pretraživač : 2.0
Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, GLONASS, SyncML,

Hardver

Procesor Dual-core koji radi na 1.2 mhz garantuje lagodnan i opušten rad u nekoliko aplikacija istovremeno.Talkback radi bez problema.

Tastatura

Njegova orginalna tastatura radi bez većih problema, Rečnik joj je odličan i gotovo bez greške ubacuje naše znakove interpunkcije ukoliko smo čekirali opciju automatskog ispravljanja.Mana joj je što ima nešto sporiji odziv, i što nema dugmeta za glasovni unos. Međutim izgleda da niti jedna tastatura na ovom modelu nema dobar odziv radi nešto usporenije nego li što je to slučaj na Samsungovim modelima ili pak na nexus-5 testirano je nekoliko tastatura: Swipe, google i jelybean.

Kamera

Kamera od 8 mp,Zadovoljava i kriterijume oštrih kritičara, snima odlične fotografije , aplikacije koje je koriste poput TapTapSe, ili googlesa, rade bez problema.

Baterija

Baterija od 2.5ma je sasvim zadovoljavajuća i bez ikakvih problema izdržava dva dana uz prosečno korišćenje telefona. Barem je to bio slučaj na modelu koji sam ja testirao singl, verujem i da dual sim nema problema sa baterijom.

Ekran

Ekran od 4.7 inča je nešto što više odgovara videćim ljudima ali i za nas je sasvim podnošljiv, posebno za ljude koji imaju nešto krupniju šaku. Ja kod izbora telefona gledam da ne bude prevelik kako bih sa jednom rukom mogao manipulisati celim ekranom. Iz čisto praktičnih razloga.. Ekran je gladak i prsti fino klize po njemu. Dosta je precizan i nikada ne slaže dupli klik.

Memorija

Radna memorija je sasvim dovoljna i nikada mi se nije desilo da mi neke aplikacije štekaju i nerade zbog nedostatka memorije. Što se tiče memorije telefona kada pokrenete telefon ostaje vam oko 6gb memorije. Što može ali i nemora biti dovoljno. Predpostavljam da većini neće biti potrebno dodavanje memorije. Za one koji se ipak odluče da napomenem da telefon . podržava kartice do 32 gb.

Zvuk

Zvuk je najslabija tačka ovog modela. Kada je espeak pojačan iznad 80 % dolazi do neprijatnog vibriranja plastike što izobličuje zvuk. Sve ispod 80 % je sasvim prihvatljivo. Slušalice koje idu uz ovaj model su prosečnog kvaliteta i sasvim su podnošljive.

WI-FI i GPS

Standardno dobar wi-fi prijemnik, kao i gps kači se u proseku na 6-9 satelita. Navigacije poput "navigona" "Googlemapsa" rade bez problema.

Osnovne aplikacije

Gmailova aplikacija za pregled elektronske pošte radi odlično čita i naša slova tako da nema potrebe za instalacijom dodatnih mail pregledača. Za internet pretraživač koristio sam google crome i standardno je dobar na netu.. Google play je takođe sasvim pristupačan i mogu se pretraživati i skidati aplikacije bez ikakvih problema. Sat i kalendar su takođe dobro odrađeni i talkback radi dobro u njima. Pristupačnost je sasvim na nivou moguće je sa tri puta home pokretati i gasiti talkback ili pak dobiti izbornik od tri mogućnosti koji odabirate po želji. Javljanje na home i prekidanje na power dugme takođe radi.

Završna reč

Uzimajući sve gore navedeno, mogu mirne savesti preporučiti telefon za korišćenje osobama oštećenog vida. Uzimajući u obzir cenu najnovijju verziju androida. I sasvim pristojan kvalitet telefona verujem da će prosečno zahtevni korisnici biti prezadovoljni ovim kao i svim drugim modelima marke LG.

Autor:
Milan Nedeljković
LG G3 napred LG G3 prednja i zadnja strana

Uvod:

Prvi pogled i dodir sa telefonom ostavlja baš onako impresivan utisak.
Odmah vam je jasno da vam se uruci nalazi top model koji puno košta.Sve na njemu je nekako usklađeno od kvaliteta plastike, preko oborenih i zaobljenih ivica. Sve odaje skladnost kompaktnost i dobar osećaj. Power dugme kao i dugmad volume up/down nalaze se na poklopcu telefona, što mu daje posebnu draž. Na prvi pogled izgleda malo neobično no kada se jednom naviknete na taj položaj dugmića videćete da je jako praktičan i delotvoran.
Samim tim što su ivice telefona oborene i pored ekrana od 5.5 incha nekako je skladan i u ruci i u džepu, prvi put da mi ta veličina telefona nije zasmetala.
Iskreno rečeno ovaj model mi je najdraži od svih do sada testiranih telefona.
G3 dolazi u čak četri varjante a to su:

 1. LG G3 16 GB
 2. LG G3 32GB
 3. LG G3 DualSim 16GB
 4. LG G3 DualSim 32GB

Prodajno pakovanje telefona

 • Telefon
 • Punjač
 • USB kabal
 • slušalice
LG G3 16 gb
  SPECIFIKACIJA
Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : G3 16GB
Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, 2000MHz, HSDPA, LTE, CDMA 800, CDMA 1900, CDMA2000 1xEV-DO,
Kućište
Dimenzije : 146.3 x 74.6 x 8.9 mm
Težina : 149 grama
Oblik : touch-screen,
Tastatura : nema,
Procesor
Procesor : Quad-core Krait 400
Takt : 2500 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 3000 mAh
Ostalo
Ostalo : vibracija, kompas, akcelerometar,
Ekran
Glavni
Tip : True HD IPS Plus
Veličina : 5.5 inča
Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija : 1440x2560 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 13.0 megapiksela
Rezolucija fotografija : 4160x3120 piksela,
Rezolucija videa : (1080p) 1920x1080 piksela, (2160p) 3840x2160 piksela,
Ostalo : video zapis, blic, autofokus,
Pomoćna
Orijentacija sočiva : sa prednje strane
Broj piksela senzora : 2.1 megapiksela
Ostalo : video zapis,
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, aac, wav,
Ostalo : spikerfon,
Memorija
Operativna
RAM : 2048 MB
Interna
Kapacitet : 16384 MB
Eksterna
Podržani formati : microSD (Trans Flash),
Maximalno podržano : 131072 MB
Softver
Operativni
sistem
Vrsta : Android
Verzija : v4.4
Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, wma, DivX, XviD, H.263, H.264, wmv, avi,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm, konverter,
Napredne : komandovanje glasom, pozivanje glasom, snimanje glasa,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio,
Bežično : bluetooth 4.0,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA, LTE,
WAP pretraživač : 2.0
Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, GLONASS, SyncML, DLNA, NFC,
 

Hardver

Čim napomenem da telefon ima četvorojezgarni procesor koji radi na 2.4 mhz, više je nego jasno da je to prava zver od telefona. Ako tome još dodamo i radnu memoriju od 2gb i činjenicu da radi na androidu 4.4 k.k, lako je izvući zaključak da većina lap-topova nema takve performanse. i sasvim je i za očekivati da na njemu sve aplikacije rade brzo glatko i bez ikakvog zastajkivanja.
Jedini hardverski propust po meni je što se mora skinuti baterija da bi se stavila sim kartica to je zaista sa obzirom na veličinu telefona moglo biti mnogo elegantnije rešeno.

Tastatura

Što se tiče fabričke tastature odlično radi sve je ok osim jedne činjenice da nema dugme za glasovni unos.
Zato za sve one koji koriste google diktiranje moraće instalirati neku alternativnu tastaturu poput googleove, swype ili nešto slično tome ja sam testirao gore spomenute dve i rade bez problema.
Brojčana tastatura radi besprekorno i čuje se prijatan zvuk biranja brojeva sličan zvuku panasonikovih fiksnih telefona. svi dugmići u aplikaciji za telefoniranje su imenovani od dugmeta za pozivanje i brisanje preko unosa u imenik.

Kamera

Zadnja kamera od 13 mp govori sama za sebe većina digitalnih aparata neposeduje takomoćnu kameru. Pravi odlične fotografije visoke rezolucije i odlične video zapise.
Sa kamerom ovako visoke rezolucije i od servisa poput TapTapsee ili Goglesa dobijaju se maksimalni rezultati..
prednja kamera je 2mp i kada se uspostavi video veza preko skypea dobijaju se zaista odlični rezultati.Ps pripazite ukoliko imate ograničenu količinu mb a ovo probate preko kartice može vam se desiti da jako brzo ostanete bez internet protoka.

Baterija

Baterija je odlična 3000 mah je dovoljno moćna baterija za ovakvu mašinu, izdrži čak i 2 dana uz umereno korišćenje.

Ekran

Pored velikog ekrana od čak 5.5 incha ovo je prvi telefon na kojem mi ta veličina nije smetala. Nešto zbog oborenih ivica kao i zbog fizičkih dugmića smeštenih na donjoj strani poklopca sa kojima sam manipulisao levom rukom desna mi je bila potpuno slobodna za kretanje ekranom. Sve u svemu taj spoj ostavlja odličan dojam i znatno ubrzava manipulaciju po ekranu. Odgovor ekranaje zaista odličan i nikada mi se nije desilo da mi neki potez ne prepozna poput duplog klika svajpovanja ili nešto slično.

Memorija

Radne memorije ima više nego dovolljno posebno za potrebe ljudi oštećenog vida. kao i memorije telefona tako da nema potrebe za kupovinom dodatnih sd kartica.

Zvuk

Zvuk je odličan bilo da slušate muziku video ili pak do maksimuma pojačate sintezu nema nikakvih probijanja i dobija se odličan zvuk visokog kvaliteta.
Gore navedeno isto važi i za zvuk prilikom telefoniranja kao i na korišćenje slušalica.

WI-FI i GPS

Odličan wi-fi prijemnikk .
Isto važi i za gps prijemnik s obzirom da ima veliki ekran odlično je rešenje za korišćenje navigacije posebno u vožnji.

Osnovne aplikacije

Ako je reč o aplikacijama koje dolaze uz telefon kao osnovne tipa aplikacija za telefon sms aplikacija google pretraživanje i internet pretraživač moram reći da je sve sasvim pristupačno i da radi bez problema tako da za instalacijom nekih dodatnih aplikacija nema potrebe osim ako neko već nije navikao na neku alternativu ali to je već hir a ne potreba.

Završna reč

Ovaj model od srca preporučujemo svakom ko može sebi da ga priušti. Na njemu je što se tiče osoba oštećenog vida sve pristupačno i od ovog modela će dobiti najviše što je moguće sa android operativnim sistemom što se tiče pristupačnosti.
Prosto jednostavno sve tu radi od pokretanja Talkbacka do njegovog gašenja. preko toga da se možete javljati na dugme volume down i prekidati vezu na power dugme.

Autor: Milan Nedeljković.


LG Wine spreda i odpozadi teget i bordo varjanta

Opis

Telefon je na preklop,imamo ga u dve boje teget i bordo. Kada se otklopi jedna strana je ekran od 3.2 inča, dok je druga strana funkcijski tasteri i klasična brojčana tastatura. Sa leve bočne strane nalaze se tasteri za pojačavanje/snižavanje zvuka, konektor za punjenje nalazi se na donjoj strani telefona, dok je konektor za slušalice smešten nadesnoj bočnoj strani telefona. Na prednjoj donjoj levoj strani telefona nalazi se led signalna lampica koja signalizira: Crvena je kada se telefon puni, prelazi u zelenu kada je telefon napunjen, dok telefon zvoni lampica treperi zelenom svetlošću, takođe označava propušteni događaj, propušten poziv, pristiglu sms poruku svremena na vreme zatreperi zeleno.

  SPECIFIKACIJA
Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : Wine
Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, 2100Mhz, HSDPA, LTE,
Kućište
Dimenzije : 117.7 x 58.7 x 16.6 mm
Težina : 143 grama
Oblik : preklop,
Tastatura : numerička,
Procesor
Procesor : Quad-core
Takt : 1100 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 1700 mAh
Ostalo
Ostalo : vibracija,
Ekran
Glavni
Tip : IPS LCD
Veličina : 3.2 inča
Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija : 320x480 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 3.15 megapiksela
Rezolucija fotografija : 2048x1536 piksela,
Ostalo : video zapis,
Pomoćna
Orijentacija sočiva : sa prednje strane
Broj piksela senzora : 0.3 megapiksela
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, wav,
Ostalo : spikerfon,
Memorija
Operativna
RAM : 1024 MB
Interna
Kapacitet : 4096 MB
Eksterna
Podržani formati : microSD (Trans Flash),
Softver
Operativni
sistem
Vrsta : Android
Verzija : v5.1
Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, H.264,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio,
Bežično : bluetooth 4.0,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA, HSPA+, LTE,
Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS,
 

Tastatura

Kada se otvori telefon poklopac telefona čini ekran, dok osnovicu čine funkcijski i klasična brojčana tastatura. Funkcijski tasteri su sledeći:

 • U levom gornjem uglu je taster "back" pritiskom na njega vraćamo se korak unazad
 • Taster ispod je taster kojim ulazimo u sms poruke.
 • Ispod njega je Kamera, jednom otvaramo kameru sledeći put slikamo.
 • Četvrti taster sa leve strane je zelena slušalica odgovara na pozive, u pasivnom režimu pokreće evidenciju poziva.
 • Desno od back je taster home vraća na početni ekran.
 • Ispod njega je Joystick, strelica u krug levo,desno,gore,dole u sredini je enter ili ti ok
 • Taster ispod Joysticka je c ili ti taster za brisanje
 • Sada prelazimo na desnu stranu Desni gornji ugao taster Nedavne aplikacije
 • Ispod je taster omiljeno gde će vam biti ponuđeno da sa spiska aplikacija odaberete onu koju želite postaviti kao zadanu za taj taster.
 • Ispod Omiljenog je taster kontakata
 • I Četvrti i poslednji sa desne strane je taster crvena slušalica prekida poziv, u pasivnom režimu otvara listu na kojoj će vam biti ponuđeno Gašenje, restart, Avionski režim rada.

Ostali tasteri su brojevi u klasičnom telefonskom rasporedu, petica je jasno označena i sa leve i sa desne strane tastera se nalazi lako uočljiva oznaka.

Prilikom otvaranja i zatvaranja telefona čuje se prijatan zvuk Moguće je podesiti da zatvaranje telefona zatvara i aktivnu aplikaciju na ovaj način zatvaranjem telefona prekidate vezu,

Slova se kuckaju klasično na tasteru dva je a,b,c taster 3 d,e,f i tako dalje..

Osnovna navigacija kroz telefon

Kroz početne ekrane, kao i kroz podešavanja telefona apsolutno je moguće odraditi sve uz pomoć joysticka i ok tastera, apsolutno su dostupna sva podešavanja, kao i ulazak u notifikaciju pritiskom na taster zvezda(kratko zadržati) takođe navigacija kroz notifikaciju je sasvim pristupačna joystickom Wi-fi,bluetooth, i ostale opcije u notifikacijama uključujete i isključujete na taster ok. Javljanje na zelenu prekid veze na crvenu slušalicu ili pak zatvaranjem telefona. Talkback jasno izgovara ime ili broj pozivaoca ukoliko je pozivaoc nepoznat.

Kontakti, Evidencija poziva

Aplikacija kontakti odlično radi sa fizičkom tastaturom i navigacijom preko nje, moguće je bez ikakvih problema pronaći, pozvati, poslati sms na na ranije unet kontakt. Takođe izmeniti ili pak obrisati uneti kontakt. Takođe i evindencija telefona koja u ovom modelu funkcioniše kao zasebna aplikacija sasvim je kompatibilna sa fizičkom tastaturom bez ikakih problema je moguće broj iz evidencije uneti u kontakte, ili pak očistiti evidenciju poziva sve je dostupno joysticku i fizičkoj tastaturi nije potrebno koristiti tach.

Sms poruke

Što se tiče slanja i čitanja poruka aplikacija za poruke je sasvim pristupačna uz korišćenje fizičke tastature moguće je obaviti sve manipulacije bez upotrebe tacha.

Internet Mail

Što se tiče interneta, koristio sam njegov nativni explorer i on je polupristupačan uz pomoć fizičke tastature potrebno je koristiti i tach da bi se došlo do svih sadržaja stranice. Za korišćenje Google Chrome morate se upotpunosti služiti tachem ovde fizička tastatura uglavnom ne sarađuje sa ovim explorerom. Što se tiče maila takođe ni sa gmailom ni sa k9 mailom, ne radi sa fizičkom tastaturom ovde se uglavnom morate oslanjati na tach pokrete.

Skype, Viber

Što se tiče skypea uglavnom se morate oslanjati na tach sa strelicama se nije moguće kretati čak ni po kontakt listi. Mada je moguće odrađivati sva podešavanja skypea uz pomoć fizičke tastature tako da je ovde odnos tacha fizičke tastature recimo 50%:50% Odgovaranje na pozi i prekid veze mora se odraditi klikom na dugme predviđenim za to koje se nalazi na ekranu, koristeći tach dvoklik. Viber odgovoriti na poziv sa vibera je moguće na zelenu slušalicu dok se prekid veze mora odraditi na tachu. Takođe po kontakt listi i ćaskanjima možete se apsolutno osloniti na fizičku tastaturu, isti je slučaj i sa podešavanjima vibera. dakle ako bi ovde gledali odnos mogli bi smo reći da 90% je moguće odraditi preko fizičke tastature.

Rezime

Dakle testirajući ovaj model došli smo do zaključka da je otprilike 70% stvari moguće odraditi ne koristeći tach već fizičku tastaturu. Svakako osnovne funkcije telefona je moguće obaviti ne koristeći tach već fizičku tastaturu mislim na telefoniranje i slanje i primanje sms poruka, unos kontakata u telefon i pregled predhodnih ili propuštenih događaja, kao i sva podešavanja samog telefona i kretanje po početnim ekranima. Tako da bi ovaj model mogao da bude dobro rešenje za prelazak sa telefona sa klasičnom tastaturom na telefone sa ekranom na dodir. Nedostatak ovog telefona bilo bi loša komunikacija sa programima za pregled elektronske pošte kao i slaba saradnja sa internet explorerima uz pomoć fizičke tastature, Jošjedan problem postoji kod ovog modela naime kada se piše poruka sinteza uvek izgovara i veličinu slova kojeg ste ukucali pa će vam se tako dešavati da stotinama puta čujete malo srpsko slovo a kao nepotrebna i suvišna informacija poprilično iritira. Još na kraju da napomenem za test je uglavnom korišćen čitač ekrana talkback 4.3.2, Što se talkbacka još tiče da napomenem da odlično radi tasterska prečica za suspenziju i pokretanje istovremen pritisak na tastere za kontrolu zvuka. Svakako zanimljiv model koji vam može olakšati prelazak na ekrane na dodir. I na kraju ispod dole će biti link za malu zvučnu prezentaciju kako radi ovaj model pa ako ste zainteresovani izvolite i poslušajte.

Zvučna prezentacija!

Premotavanje Jačina zvuka

NAPOMENE:

 • Pauzirajte audio da biste mogli da ga premotavate.
 • Pauzirajte audio da biste mogli da menjate jačinu zvuka. U Firefoxu je dovoljno da nakon promene iz edit polja izađete tasterom Tab ili kombinacijom Shift+Tab.
 • Kada želite da nastavite slušanje pauziranog fajla pritisnite 'Plej'.
 • Morate da imate instaliran Flash plejer i omogućen JavaScript.
 • Internet Explorer 8 ne podržava HTML5 audio pa u njemu, kao i u starijim verzijama ovog programa, plejer neće raditi.

 • Na jednoj slici telefon slikan sa prednje i zadnje strane Telefon sa označenim dimenzijama

  Uvod:

  Na prvi dodir model izgleda zaista lepo odlično stoji u ruci.
  Plastika je kvalitetna. Veoma lepo dizajniran model sa blago zaobljenjimivicama, predstavlja jednu kompaktnu celinu
  Ekran je gladak i prsti fino klize po ekranu.
  Dugmići su jasno uočljivi i lako je manipulisati sa njima. Nema fizičkog home tastera.

  Prodajno pakovanje telefona

  • Telefon
  • Punjač
  • USB kabal
  • slušalice

  Huawei Ascend G630
    SPECIFIKACIJA
  Osnovno
  Market
  Status : Aktuelan
  Model : Ascend G630
  Mreže : 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz,
  Kućište
  Dimenzije : 143 x 71.7 x 7.8 mm
  Težina : 160 grama
  Oblik : touch-screen,
  Tastatura : nema,
  Procesor
  Procesor : Quad-core Cortex-A7
  Takt : 1200 MHz
  Baterija
  Vrsta : Li-Ion
  Kapacitet : 2000 mAh
  Ostalo
  Ostalo : vibracija, akcelerometar,
  Ekran
  Glavni
  Tip : TFT
  Veličina : 5.0 inča
  Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
  Rezolucija : 720x1280 piksela
  Ostalo : osetljiv na dodir,
  Kamera
  Glavna
  Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
  Broj piksela senzora : 8.0 megapiksela
  Rezolucija fotografija : 3264x2448 piksela,
  Ostalo : video zapis, blic, autofokus,
  Pomoćna
  Orijentacija sočiva : sa prednje strane
  Broj piksela senzora : 1.0 megapiksela
  Zvuk
  Reprodukcija
  Format melodija : mp3, aac, wav,
  Ostalo : spikerfon,
  Memorija
  Operativna
  RAM : 1024 MB
  Interna
  Kapacitet : 4096 MB
  Eksterna
  Podržani formati : microSD (Trans Flash),
  Maximalno podržano : 32768 MB
  Softver
  Operativni
  sistem
  Vrsta : Android
  Verzija : v4.3
  Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, wma, DivX, XviD, H.263, H.264, wmv, avi,
  Funkcije
  Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm, konverter,
  Napredne : komandovanje glasom, pozivanje glasom, snimanje glasa,
  Komunikacija
  Lokal
  Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio,
  Bežično : bluetooth 4.0,
  Udaljeno
  Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA,
  WAP pretraživač : 2.0
  Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, SyncML, NFC,
   

  Hardver

  Procesor : Quad-core Cortex-A7 čiji je Takt : 1200 MHz radi veoma glatko veoma je brz i sve aplikacije otvara u trenu.
  Čak i one najzahtevnije igrice rade glatko.

  Tastatura

  Sa tastaturom nastaju prvi problemi tastatura veoma sporo reaguje i gotovo je nemoguće na njoj raditi glatko. Potrebno je i po 1 sekund vremena da bi smo dobili povratnu informaciju na kojem slovu nam se nalazi taster.
  Neophodno je instalirati neku od alternativnih tastatura odlično radi i googlova tastatura kao i swype tastatura.
  Što se tiče numeričke tastature ona radi besprekorno i kada se otkuca broj čuje se prijatan zvuk biranja sličan zvuku na klasičnim fiksnim telefonima.
  Dugmad za pozivanje i brisanje je čitljiva talkbackom.

  Kamera

  Kamera od 8 mp garantuje dobre fotografije. aplikacija za slikanje je pristupačna u smislu da sinteza pročita dugme okidača aparata.
  S obzirom na kameru visoke rezolucije i programi za prepoznavanje poput TapTapSee i Googles rade odlično.

  Baterija

  Baterija na ovom modelu predstavlja veoma lepo iznenađenje ne sećam se da mi je u ruke došao telefon sa jačom baterijom. Zaista je dobra i dugo traje.
  Tako da jedno veliko plus za bateriju.

  Ekran

  Ekran od 5incha je za moj ukus veliki, ali staklo koje ga prekriva je kvalitetno i prsti glatko klize po njemu.
  Dosta je osetljiv i dupli klik radi odlično. kao i prevlačenje ekrana.

  Memorija

  Interna memorija od 1 gb garantuje lagodan rad sa svim aplikacijama nisam imao slučaj da mi neka aplikacija baguje usled nedostatka radne memorije.
  Što se tiče memorije telefona prilikom prvog pokretanja ostaje oko 2gb slobodne memorije, što za sobom povlači svakako nabavljanje dodatne memorije. Posebno ako hoćete imati neku kvalitetniju navigaciju na uređaju.

  Zvuk

  Zvuk je dobar, zaista dobar čak i kada se sinteza pojača na 100% nečuje se neprijatno pucketanje što zna biti slučaj i kod dosta skupljih modela. Što se tiče zvuka razgovora on je zaista kristalno čist, kao i zvuk mikrofona i tu zaista nema zamerke.

  WI-FI i GPS

  Što se tiče prijema wi-fi signala to je standardno kao i kod svih telefona uglavnom nema problema sa prijemom signala.
  Što se tiče gps jedino što mogu reći da se kači na uglavnom 8 satelita kod mene kući što je uglavnom manje više kod svih uređaja. Kako se ponaša sa navigacijom u samoj vožnji zaista nisam testirao. Iz razloga što je ovaj model bio kod mene u vreme kada su putevi bili pod snegom tako da ostajete uskraćeni za pouzdanu informaciju o ovoj stavki mada svi telefoni koji su se kačili na 8 satelita do sada pokazali su se kao dobri i u samoj vožnji.

  Osnovne aplikacije

  Osnovni launcher neradi sa čitačem zato je neophodno instalirati neki alternativni ja sam instalirao i dobro je radio novalauncher.
  Kada jednom instaliramo neku od alternativnih tastatura korišćenje osnovnih aplikacija je zadovoljavajuće.
  U kontaktima se manipuliše i radi brzo i efikasno. Unos novog kontakta, pronalaženje već unetog ili ažuriranje kontakata ide glatko i bez problema.
  Aplikacija za sms radi standardno dobro isto tako i googlov unos texta diktiranjem.
  Alarm i kalendar rade dobro.
  skype viber standardno kao i na svim android telefonima uglavnom bez problema.

  Završna reč

  Evo na kraju i da sumiramo. I pored najbolje namere zbog svih mogućnosti ovog telefona, sa žaljenjem moram reći da je potpuno nepristupačan slepoj osobi. Uz zaista veliki broj dodatnih aplikacija moguće je ovaj telefon osposobiti za kakvu takvu upotrebu. Međutim pojavljuje se jedan problem da kada uđemo u pristupačnost tamo nigde nema talkbacka niti je moguće ući u podešavanja istog. Što ovaj telefon čini veoma nepraktičnim i jedva upotrebljivim za lice oštećenog vida. Probao sam nekoliko puta da deinstaliram i ponovo instaliram čitač ali ponavljalo se isto iz čega sam zaključio da je ovo bag ovog telefona. Tako da ovaj telefon svakako ne preporučujemo.

  Autor: Milan Nedeljković


  Telefon slikan sa prednje strane Slika telefona prednja i zadnja strana sa iscrtanim dimenzijama

  Uvod:

  Simpatičan model telefona, Poklopac baterije mu je od neke legure metala ili nešto slično. veoma je tanak i lepo pristoji u ruci.
  Prilično je veliki barem za moju ruku ali to je moj subjektivni osećaj. Zanimljivo je da se uz njega dobija plasstificirana futrola koja telefon štiti od eventualnih padova i fizičkog oštećenja.

  Prodajno pakovanje telefona

  • Telefon
  • Punjač
  • USB kabal
  • slušalice
  • Futrola
  Huawei Ascent G7
    SPECIFIKACIJA
  Osnovno
  Market
  Status : Aktuelan
  Model : Ascend G7
  Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, HSDPA, LTE,
  Kućište
  Dimenzije : 153.5 x 77.3 x 7.6 mm
  Težina : 165 grama
  Oblik : touch-screen,
  Tastatura : nema,
  Procesor
  Procesor : Quad-core Cortex-A53
  Takt : 1200 MHz
  Baterija
  Vrsta : Li-Polymer
  Kapacitet : 3000 mAh
  Ostalo
  Ostalo : vibracija, kompas, akcelerometar,
  Ekran
  Glavni
  Tip : IPS LCD
  Veličina : 5.5 inča
  Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
  Rezolucija : 720x1280 piksela
  Ostalo : osetljiv na dodir,
  Kamera
  Glavna
  Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
  Broj piksela senzora : 13.0 megapiksela
  Rezolucija fotografija : 4160x3120 piksela,
  Rezolucija videa : (1080p) 1920x1080 piksela,
  Ostalo : video zapis, blic, autofokus,
  Pomoćna
  Orijentacija sočiva : sa prednje strane
  Broj piksela senzora : 5.0 megapiksela
  Zvuk
  Reprodukcija
  Format melodija : mp3, aac, wav,
  Ostalo : spikerfon, fm radio prijemnik,
  Memorija
  Operativna
  RAM : 2048 MB
  Interna
  Kapacitet : 16384 MB
  Eksterna
  Podržani formati : microSD (Trans Flash),
  Maximalno podržano : 32768 MB
  Softver
  Operativni
  sistem
  Vrsta : Android
  Verzija : v4.4
  Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, wma, DivX, XviD, H.263, H.264, wmv, avi,
  Funkcije
  Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm, konverter,
  Napredne : komandovanje glasom, pozivanje glasom, snimanje glasa,
  Komunikacija
  Lokal
  Kablom na : USB 2.0 port, 3.5' audio,
  Bežično : bluetooth 4.0,
  Udaljeno
  Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA, LTE,
  WAP pretraživač : 2.0
  Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, GLONASS, SyncML, NFC,
   

  Hardver

  Procesor : Quad-core Cortex-A53 čiji je Takt : 1200 MHz bez problema izlazi na kraj sa svim zahtevnijim aplikacijama i većinom igrica. Posebno kada se tome doda radna memorija od 2gb i android 4.4 to je više nego dovoljno snage za jedan telefon mislim više bi samo bespotrebno trošilo bateriju, barem kada su u pitanju potrebe osoba oštećenog vida.

  Tastatura

  Fabrička tastaturaradi sasvim zadovoljavajuće. Za unos glasom neophodno je instalirati neku alternativnu tastaturu. preporučujem google ili Swype tastaturu. Brojčana tastatura radi sasvim zadovoljavajuće i na to nema primedbi. sva dugmad u aplikaciji telefoniranja su dostupna.

  Kamera

  Zadnja kamera od 13 mp je više nego dovoljna za odlične fotografije, kao i prednja kamera od 5 mp što se tiče optike ovaj model stavljaju u sam vrh.
  Uzevši u obzir kamere ovako velike rezolucije nepotrebno je i napomenuti da servisi poput TapTapsee i Googlesa rade najbolje moguće.

  Baterija

  Svaka pohvala za bateriju i za njenu izdržljivost zaista zaista jako dugo traju možda bi mogli reći da huawei ima najizdržljivije baterije .

  Ekran

  Odličan ekran jako osetljiv sa ekranom osobe oštećenog vida mogu biti sasvim zadovoljne što se tiče duplog klika i svajpovanja po tastaturi.

  Memorija

  Radna memorija od 2gb je više nego dovoljna. Ako dodamo i memoriju telefona od 16 gb možemo reći da nemamo potrebu za dodatnom kupovinom sd kartica. Mada telefon podržava kartice do 32 gb.

  Zvuk

  Zvuk je odličan bilo da slušate muziku ili volite pojačati vašu sintezu neće biti neprijatnih iznenađenja u vidu pucketanja
  Zvuk u slušalici prilikom telefoniranja je odličan.

  WI-FI i GPS

  Ovaj segment telefona u potpunosti zadovoljava sve pohvale i za wi-fi i za gps konekciju

  Osnovne aplikacije

  Sve osnovne aplikacije rade bez problema sa čitačem. Tako ako izuzmemo tastaturu nema potrebe za dodatnim aplikacijama realno. osim ako već nemate nekog svog aduta iz rukava ali to je u tom slučaju hir a ne potreba.

  Završna reč

  Na kraju moramo priznati da je barem kod ovih skupljih modela huawei dosta napredovao što se tiče pristupačnosti moguće je pokrenuti i ugasiti čitač ekrana. Međutim ostaje jedan nerešiv problem a to je problem javljanja Javljanje je najbolnija tačka ovog telefona prevlačenjem sa tri prsta s leva nadesno najčešće se aktivira odbijanje poziva uz poruku i umesto da se javite pošaljete poruku i odbijete poziv. što nekada zna biti komično kada recimoode poruka "ne mogu se javiti vozim."
  Dugme za javljanje koje se pojavi u prozoru za javljanje takođe ne reaguje na dupli klik tako da se ni na taj način nije moguće javiti. niti sa jednom alternativnom aplikacijom nismo zadovoljavajuće premostili ovaj problem. Tako da ni ovaj model ne možemo preporučiti osobama oštećenog vida. Ostaje nam samo da verujemo kako će stručni tim huawei ubrzo rešiti ovaj problem.

  Autor:Milan Nedeljković