Android

Samsung Galaxy J7 (2017)

Slika telefona iz ruke.
  SPECIFIKACIJA
Osnovno
Market
Status : Aktuelan
Model : Galaxy J7 (2017) J730 Dual
Mreže : 850Mhz, 900Mhz, 1800Mhz, 1900Mhz, 2100Mhz, HSDPA, LTE,
Kućište
Dimenzije : 152.4 x 74.7 x 7.9 mm
Oblik : touch-screen,
Procesor
Procesor : Octa-core Cortex-A53
Takt : 1600 MHz
Baterija
Vrsta : Li-Ion
Kapacitet : 3600 mAh
Ostalo
Ostalo : dual-SIM, vibracija, kompas, akcelerometar, čitač otiska prsta,
Ekran
Glavni
Tip : Super AMOLED
Veličina : 5.5 inča
Broj boja : (24-bit) 16.777.216 boja
Rezolucija : 1080x1920 piksela
Ostalo : osetljiv na dodir,
Kamera
Glavna
Orijentacija sočiva : sa zadnje strane
Broj piksela senzora : 13 megapiksela
Rezolucija videa : (1080p) 1920x1080 piksela,
Ostalo : video zapis, blic, autofokus,
Pomoćna
Orijentacija sočiva : sa prednje strane
Broj piksela senzora : 13 megapiksela
Rezolucija videa : (1080p) 1920x1080 piksela,
Zvuk
Reprodukcija
Format melodija : mp3, wav,
Ostalo : spikerfon, fm radio prijemnik,
Memorija
Operativna
RAM : 3072 MB
Interna
Kapacitet : 16384 MB
Eksterna
Podržani formati : microSD (Trans Flash),
Maximalno podržano : 200000 MB
Softver
Operativni
sistem
Vrsta : Android
Verzija : v7.1
Podržani formati : aac, wav, mp3, mp4, flac, wma, H.264, wmv,
Funkcije
Osnovne : kalkulator, kalendar, štoperica, alarm,
Komunikacija
Lokal
Kablom na : USB Type-C 1.0, 3.5' audio,
Bežično : bluetooth 4.2,
Udaljeno
Prenos podataka : GSM (9,6 Kb/s), GPRS (115 Kb/s), EDGE (236 Kb/s), HSDPA, LTE,
Podržane tehnologije : SMS, EMS, MMS, WiFi, GPS, GLONASS, NFC,

Recenzija:

Sadržaj Paketa:

  • Telefon
  • Punjač i usb kabl
  • Slušalice

Uopšteni osvrt na model:

Na prvi dodir se vidi kvalitet i pouzdanost kakvu ima uglavnom Samsung. moćno metalno kućište telefona je odlično, kao i sam ekran, ivice su zaobljene i odlično leži u ruci bez obzira na svoju veličinu od 5.5inča.
taster home koji je fizički mu daje posebnu čar. Sve u svemu odličan osećaj imati ga u ruci, džepu, kako god.
Power dugme je smešteno na desnoj bočnoj strani. Dok su volume up/down na suprotnojlevoj bočnoj strani telefona, Home taster je smešten na prednjem delu ispod ekrana.
Svi tasteri su veliki i lako ih je pronaći.
na donjoj bočnoj strani dakle ispod home tastera nalazi se ulaz za punjač, kao i ulaz 3.5 incha za slušalice. Slušalice su lepe i udobne za ušnu školjku na njima
se nalazi dugme za odgovor i prekidanje poziva. Za svaku pohvalu je i to što uz aparat idu slušalice, što nije čest slučaj kod drugih proizvođača, ali ni kod svih modela Samsunga.

Kod prvog pokretanja dužim zadržavanjem tdugmeta pover dok se ne oseti vibracija a potom spuštanjem dva prsta bilo gde na ekranu pokrenuće se TalkBack, čime se dobija govorna podrška, telefon mora biti prikačen na mrežu kako bi radila podrška za naše jezike, ili pak telefon mora biti na engleskom jeziku, da bi sve ovo bilo svrsishodno. Međutim nije kraj sveta i ako nekog zamolimo da nam pokrene Talk back koji se nalazi u podešavanjima, pod stavkom pristupačnost. Kada smo jednom pokrenuli TalkBack i podesili ga prema našim potrebama i ukusu, videćemo svu lepotu rada na ovom moćnom aparatu. Sve ide glatko brzo, odgovor na ekranu je znatno poboljšan, i sada se Samsung zaista jako približio Iphoneu, što se tiče pristupačnosti za nas slepe. Kao što rekoh odličan ekran Super AMOLED osmojezgarni procesor Procesor : Octa-core Cortex-A53 , kao i 3 gb radne memorije čini da rad sa čitačima ekrana na njemu bude konačno odličan, svajpovanje, dvostruki klikovi, otvaranje padajućeg menija sve radi savršeno, kako se samo poželeti može. Zaista zaista veliki pomak na našu sreću. Ovo bi bilo uopšteno, sada ću se fokusirati na pojedinostima koji su značajno unapređeni i na koje bih skrenuo pažnju.

Skener otiska prstai bezbednost:

  • Skener otiska prsta nalazi se u podešavanjima pod ekran i bezbednost, postavljanje otiska je jednostavno i sasvim je pristupačno čitačima ekrana, ovo bi preporučio svima, ne samo iz bezbedonosnih razloga već i iz praktičnih. Kada jednom skenirate otisak, dovoljno je da samo stavite prst na home taster i istog trenutka telefon će vam biti otključan i spreman za rad dakle nema više prevlačenja prstima kako bi smo ga otključali. Drugo skener radi fantastično nikada mi se nije desilo da ga ne prepozna, što je za svaku pohvalu. a brzina skeniranja je gotovo trenutna. Prva stvar koja me je oduševila bilo je zapravo ovo, zaista odličan posao, svaka pohvala za Samsungovo čitanje otiska.

  • Još će mo se zadržati na bezbednosti tu je sada i opcija pronađi moj telefon nešto slično što ima i iphone, trebalo bi da pomoću ovoga možete pronaći telefon gde god da se nalazi, ukoliko je na mreži, uključili ste ovu opciju, i imali nesreću da vam neko ukrade aparat.
  • Takođe postoji i unos šifre prilikom pokretanja telefona, što bi bila dodatna sigurnost prilikom krađe telefona.
  • Nešto što bi nama bilo zanimljivo je opcija zaključavanja fascikli , odlična stvar za one koji vole da zapisuju svoje pin kodove i lozinke u telefon sada sve to mogu strpati u jedan folder i fino ga staviti pod lozinku, kako bi se morala pamtiti samo jedna. Ili pak ubaciti u jedan folder sve aplikacije koje sadrže lične poruke tipa Viber, Skype, Mesindžer i slično i staviti ih pod lozinku.

Kontakti

Pronalaženje kontakta je moguće na više načina, prvi i osnovni je klasična pretraga, edit polje dvostruki klik na njega otvara se tastatura, unosom imena dobija se traženi kontakt. ovaj vid pretrage radi odlično, a sve je zapravo povezano sa izuzetno pristupačnom tastaturom koja dolazi uz sistem. Drugi način pretrage je "Glasovna pretraga" dugme se nalazi u gornjem desnom uglu klikom na njega dobija se zvučni signal, posle kojeg izgovaramo ime, pretraga je veoma brza i tačna. Treći način bi bilo svajpovanjem po ekranu što je ujedno i naj manje praktičan način ali postoji i ta mogućnost. Četvrti način koji je dostupan videćim ljudima je "indexna pretraga" međutim ja nisam pronašao način kako sa njom raditi. to bi mogao da bude jedan minus na ovom testu.

Tastature

Što se tiče tastature, slovna tastatura koja dolazi sa sistemom uz ovaj model je perfektna što se tiče pristupačnosti zaista je odlična na njoj sve radi od smajlića, preko alternativnih znakova, znakova interpunkcije, glasovnog unosa, sve je sasvim pristupačno i potpuno pristupačno. Numerička tastatura je takođe odlična i biranje brojeva sa njom je pravo uživanje. Ukoliko se odlučite za ovaj model, neće biti potrebe za instalacijom bilo kakve alternativne tastature, što je čest model kod drugih telefona.

Poruke

Što se tiče poruka, momenat kada bi se manje iskusan korisnik mogao zbuniti je ako hoćemo da pišemo novu poruku kliknemo na dugme novo, tada se otvara dijalog gde treba da unesemo primaoca, odabira se prvo kontakt, ukoliko kontakt ima više brojeva bira se broj, potom dugme dodaj, potom smo i dalje u imeniku i možemo dodati sledeći broj, ukoliko šaljemo samo jednom korisniku moramo pronaći dugme ponovo nova, klikom na nju dobijamo edit polje za unos poruke, kada otkucamo ili pak izdiktiramo poruku, lako je šaljemo klikom na dugme "pošalji sim 1" ili "pošalji sim 2" Pored dugmeta obriši kada smo u pisanju poruke imamo i dugme više opcija kada kliknemo na njega možemo poruci dodeliti naslov odustati od pisanja poruke, ili pak zakazati vreme u koje će poruka biti poslata. Što je jako praktično. tu takođe imamo i opciju za dodavanje priloga poruci, sliku dokument i slično. Kada uđemo u čitanje poruke imamo i dugme obriši što je jako praktično ukoliko je poruka nešto što nije potrebno sačuvati. Duplim klikom na odabranu poruku uz zadržavanje prsta na ekranu otvara nam se meni u kojem možemo birati, da li poruku želimo proslediti, podeliti na društvene mreže, mail itd, obrisati je, zaključati je, kopirati, označiti kao ne pročitanu. Po mom mišljenju, čista desetka za aplikaciju za slanje sms poruka.

Fotografija

Obadve kamere su 13 mp što je siguran garant da će vam slike biti odličnog kvaliteta a i dobra je stvar za aplikaciju Be My Eyes, A naj bolje od svega je što sada imamo prepoznavač lica i asistenta koji nas navodi kako bi smo lakše slikali, to zvuči otprilike ovako: !detektovano je jedno lice gore desno, korekcijom možete dovesti lice u centar o čemu će te biti obavešteni, ili pak detektovana su dva lica u centru fokus na licu desno. uz malo vežbe sasvim korisno kako bi smo napravili solidne fotografije. navođenje radi i prilikom slikanja prednjom kamerom (Selfie), što je danas jako popularno, dakle svaka čast i čista desetka za ovaj Samsungov potez.

Sinteze

Što se tiče sinteza sve sinteze za naše jezike rade pristojno: Zdenka, Lana kao i Espeak.

Opšte:

Ovaj telefon će sigurno dobiti nadogradnju na android 8 što je još jedan plus. Što se tiče ostalih programa koji nisu usko povezani sa Samsungom na njih ću dati tek kratak osvrt, oni rade više manje isto na bilo kom uređaju, zato bih svakako pohvalio GoogleCrome koji radi odlično, sve je pristupačno i sada je pregled stranica znatno lakši i udobniji, Google mail je takođe sasvim pristupačan, i nema potrebe za instalacijom neke druge aplikacije za mail Viber Skipe manje više rade isto osim malih poteškoća prilikom javljanja, sve ostalo je pristupačno. Kalendar je takođe pristupačan i sa njim je laka manipulacija. Baterija od 3600 mA je odlična i ako zatamnite ekran, nikad potrošiti, traje večnost. Jedina prava zamerka je što TalkBack ne izgovara tastere nazad (back) koji se nalazi desno od home tastera, kao ni taster za nedavno korišćene aplikacije koji je smešten levo od home tastera. To je mali problem za ne iskusne korisnike, dok meni iskreno rečeno odgovara, kada jednom naučite da ih ne dodirujete slučajno to je da kažem prednost, pošto ih je dovoljno samo dotaknuti i znatno ubrzava rad od toga da ga sinteza prvo izgovori a da ga potom aktivirate dvostrukim klikom. TalkBack i dalje ne izgovara uvek ime pozivaoca, što je njegov nedostatak odavno poznat. Sve u svemu za ovaj iznos novca sigurno nećete pronaći bolji telefon od j7 Naveo bih samo još jednu napomenu u vezi sim duo telefona, da zaista će se moći primati pozivi sa dve kartice, ali oprez ukoliko uključite istovremen prijem sa obadve kartice, kada pričate na sim 1 dolazi poziv na sim 2 zapravo se poziv sa sim 2 preusmerava na sim 1 što stvara dodatne troškove preusmerenja. ako ne uključite ovu opciju, što je moja preporuka,dok pričate sa jednom dobija se zauzeće na drugoj kartici, što je manje više ok


Autor: Milan Nedeljković Slika autora